Experiențele gastronomice autentice, din ce în ce mai căutate în România

Experiențele gastronomice autentice, din ce în ce mai căutate în România
person Elena Luiza Oprea, consultant în turism
access_time_filled

România are multe de oferit, în ultima vreme, în ceea ce privește umplerea timpului liber cu activități, ceea ce este binevenit pentru că turiștii au nevoie de alternative pentru vacanțele lor. Iată câteva exemple de activități încropite pe baza analizei trendurilor din ultima perioadă, în rândul turiștilor.

Restricțiile pandemiei au deschis ochii turiștilor. Aceștia caută experiențe și activități, în timpul liber sau în vacanță, iar destinațiile trebuie să ofere o combinație de servicii: cazare, masă și activități în zonă. Includerea în ofertă a unei experiențe turistice plăcute este crucială pentru succesul pe termen lung al destinațiilor. Mulți cer activități ce implică experiențe autentice, pe care nu le întâmpini la orice pas, atmosferă locală, unde se poate observa originalitatea satului românesc sau locuri și cadre “instagramabile”.

Eat local
Bucătăria tradițională românească este cunoscută pentru mâncărurile sale consistente și reconfortante, precum micii, ciorba de burtă și sarmalele. Bucătăria românească este, de asemenea, puternic marcată de influențele maghiare, germane și turcești, mâncăruri precum gulașul, prăjitura de horn și baklavaua fiind populare. În plus, multe restaurante din România oferă și mâncăruri internaționale din bucătăria italiană, chinezească și franceză.
Există multe locuri în România unde se poate găsi mâncare tradițională. În funcție de tipul evenimentului cerut de oaspeții dumneavoastră sau de preferințele lor, am pregătit o scurtă listă în care prezentăm câteva opțiuni din toată țara:

  • În București, Caru’ cu Bere este un restaurant popular care servește mâncăruri tradiționale românești într-un cadru istoric;
  • În Brăila, Casa Veche este un restaurant care servește mâncăruri tradiționale românești într-un cadru rustic;
  • În Sibiu, Hanul Sibiului este un local ce vine în întâpinarea oaspeților cu mâncăruri tradiționale românești, într-un cadru în stil medieval;
  • În Cluj-Napoca, Casa Dracula este un restaurant care servește preparate tradiționale românești, într-un cadru de castel;
  • În Timișoara, Casa Bunicii este un restaurant care servește mâncăruri tradiționale românești într-un cadru rustic;
  • În Iași, Hanul lui Manuc este un restaurant care servește bucate tradiționale românești, într-un decor din secolul al XIX-lea.

Acestea sunt doar câteva exemple, însă multe alte restaurante din România servesc preparate din bucătăria tradițională, unele dintre cele mai bune locuri pentru a găsi mâncare tradițională sunt adesea restaurantele locale, unde pot fi încercate preparate care sunt făcute cu ingrediente din surse locale. În plus, se poate degusta mâncare tradițională în numeroasele piețe stradale, unde vânzătorii vând specialități locale, cum ar fi mici, langos, prăjituri de casă și alte delicii.

Vizite și degustări la crame
În ultimii doi ani, au început să fie din ce în ce mai populare vizitele și degustările la crame. Locuri pline de istorie, voie bună sau peisaje inimaginabile sunt la mare căutare, indiferent de sezon, așa că sigur merită să includeți cea mai apropiată cramă de locația sau destinația pe care o gestionați și să vedeți ce are în program pentru turiștii care vin alături de familie sau prieteni. Cramele din Dealu Mare pot fi o destinație în sine, acestea oferind variante cu una până la trei nopți de cazare și două mese pe zi, plus vizite cu degustare.
Această industrie plină de oameni ce pun suflet în ceea ce fac și încearcă să aducă un plus de valoare pe piața din România, contribuie semnificativ la economia țării și este fascinant cum poate cuprinde o gamă atât de largă de sectoare, de la agricultură, procesare, ambalare, până la distribuție.

În plus, atunci când vorbim despre vinuri, este important să menționăm că România este una dintre cele mai vechi țări producătoare de vin din Europa, cu o tradiție de vinificație care datează din cele mai vechi timpuri. Țara noastră are o gamă diversă de soiuri de struguri și regiuni de vinificație și produce o gamă largă de vinuri, de la vinuri albe și roșii seci la vinuri spumante și dulci.

Am realizat, în urma unei analize a tendințelor turiștilor din anii post pandemici, o listă ce conține unele dintre cele mai populare crame și branduri de vin din România. În țară există peste 250 de crame, dintre care doar 200 produc vin îmbuteliat. De obicei, o cramă poate fi închiriată pentru diverse evenimente, dar poate fi și vizitată pe baza unei programări. Vizitele includ plimbări prin crama unde se află butoaiele de vinuri, prin beciuri, unde se produce vinul înainte de a fi depozitat în butoaie, dar și prin podgorie. Acestea pot fi vizitate, în principiu, în orice sezon, fiind incluse, la cerere, și degustări de vinuri la care se poate face paring cu anumite preparate. Oaspeții pot asista, de asemenea, la activități culturale sau pot fi programate, în mod individual, prin agenția de turism sau la crama propriu-zisă și vizite la puncte turistice relevante din zonă.
Iată o scurtă listă cu unele dintre cele mai populare crame, în funcție de zonele lor:

  • Dealurile Moldovei și cele din zona Transilvaniei, cum ar fi: Cotnari, Beciul Domnesc, Jidvei, Chateau Vartely, Cramele Recaș etc.
  • Dealurile Munteniei, precum: Crama Oprișor, Crama Halewood, Crama Ceptura etc.
  • Zona Transilvaniei: Cramele LacertA, Cramele La Salina etc.
    Acestea sunt doar câteva exemple, există însă multe alte crame și branduri de vin în România care sunt populare, apreciate și, foarte important de precizat, pentru toate gusturile.

Tot la nivel național, sunt de menționat și Casa de pe deal, Saschiz, din județul Mureș, ce organizează degustări pentru grupuri de turiști și au multe proiecte în derulare, inclusiv o berărie artizanală. În aceeași localitate avem și Camping Zori din Cloasterf, ce organizează evenimente pentru turiști și localnici, inclusiv pentru copii.

Pentru turiști pasionați de locații izolate, pitorești, unde se poate simți magia și sentimentul vremurilor părinților sau bunicilor, există în zona Sighișoarei, Sapartoc Traditional Village, unde locația restaurată de o familie oferă experiențe inedite și amintiri de neuitat. Pentru cei ce preferă adrenalina sau experiențele mai puțin obișnuite, Gheorghe Silian, din Archita, județul Mureș, organizează sesiuni de vânătoare de trufe negre prin pădurile din zonă, care includ, de obicei, și picnicuri sau mic dejun. Domnul Silian este un personaj aparte al localității, vânător, producător local, popular în regiune și, cu siguranță, apreciat de comunitatea celor pasionați de astfel de activități.

Oferta din Dobrogea
Restrângând puțin aria de oferte a experiențelor, țin să vă prezint mai multe din zona Dobrogei, unde turismul gastronomic este extrem de ofertant:
Crama Clos des Colombes, poveste ce a început în urmă cu 20 de ani, când, franțuzoaica Anne Marie Rosenberg a ajuns în Dobrogea. În 2022, după ce a fost achiziționată de Grupul Euro Vial Residence din Constanța, proprietatea Domeniile Clos des Colombes a trecut printr-un amplu proces de modernizare, păstrând însă atmosfera boemă, în spiritul francez. Vinurile Clos des Colombes au câștigat, de-a lungul timpului, mai multe premii naționale și internaționale. Pe lângă podgorie, domeniul mai include o cramă și un restaurant, care a fost declarat cel mai bun restaurant regional din Dobrogea în 2019, de către ghidul Gault Millau. Aici se organizează diverse evenimente, degustări de vin, cu experiențe gastronomice însoțite de vizita cramei și poveștile unor ghizi locali.
Vinurile Cramei Hamangia provin din locul de basm dobrogean înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și au nume inspirate din istoria Deltei Dunării – Pagaia, Ataman și Kultura. Acestea sunt produse în ediții limitate la Crama Hamangia, au propriile povești și sunt foarte apreciate de consumatori și premiate la concursurile naționale și internaționale.
În materie de preparate culinare, peștele și storceagul sunt foarte apreciate la resortul Holbina Trei Bibani din Delta Dunării, dar și la Casa Pescarilor Lunca, la KaLaMache în Jurilovca, în Agigea, la Pescăria lui Matei și pe faleza din Tulcea, la Cherhana Fish&Food.
De asemenea, sute de turiști ajung la Taverna „Le Gafish” din Sarichioi, pentru a mânca pește proaspăt, pregătit chiar în fața lor. Cei care ajung aici comandă de obicei borș de pește, icre, dar și crap, caras, știucă, calcan, toate făcute pe plită sau la proțap.

Concluzie
Specialiști cu experiență în turism observă că există un trend în turism ce presupune includerea în oferta destinațiilor sau locațiilor a diverse activități. Unul dintre cele mai importante aspecte, în privința acestor activități, este, într-adevăr, autenticitatea lor.
Clientul este veșnic doritor de mai mult, de la confort sau lux, adică beneficii palpabile, până la amintirile ce-i rămân o viață întreagă, intangibile, dar cu un impact mult mai profund. Este nevoie de o invitație la întâlnirea cu locuri, oameni și evenimente, dincolo de banalitatea traseelor obișnuite. Așadar, asigurați-vă că toți oaspeții dumneavoastră au o experiență plăcută!

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302