Ghid de alegere a vinurilor roșii pentru servirea rece

Ghid de alegere a vinurilor roșii pentru servirea rece
person Andrei Popa, Somelier
access_time_filled

Pentru că ne apropiem de sezonul estival, iar preferințele în ceea ce privește consumul de vin se schimbă în favoarea celor albe și roze, am decis să vă prezint și perspectiva consumului de vin roșu rece.

Suntem în perioada în care facem schimbări în lista de vinuri. Scoatem din vinurile roșii din meniu, pentru a lista mai multe vinuri albe și roze. S-a creat această cutumă că vinul alb se servește rece și este cel mai potrivit pentru vară, iar vinul roșu se servește ”mai cald” și se potrivește mai mult sezonului rece. De aceea, în acest articol voi vorbi despre vinurile roșii care pot fi servite reci și despre caracteristicile pe care trebuie să le aibă acestea pentru a se potrivi cinelor de vară, cu seri călduroase.

Care sunt criteriile după care alegem vinul roșu potrivit pentru a fi servit rece?

Soiul
Primul aspect important, de luat în considerare, atunci când căutăm cele mai bune vinuri roșii de vară, este că nu toate soiurile sunt ideale pentru răcire. De fapt, trebuie să știți că, în funcție de anumite caracteristici structurale și organoleptice, doar o parte foarte mică din vinurile roșii pot fi servite reci. Spre exemplu, dacă punem un Cabernet Sauvignon, Shiraz sau un Malbec la rece, taninurile acestora vor deveni mai puternice, rezultând un vin foarte amar. În schimb, un vin precum Pinot Noir, Gamai sau Zinfandel dulce, răcit, este o alegere foarte bună.

Iată câteva recomandări de soiuri pe care le puteți servi reci în această vară.

Pinot Noir
Din start excludem Pinot Noir-ul din Burgundia și Europa în general. Clasicul Pinot, pe care burgunzii îl numesc „o mână de fier într-o mănușă de catifea”, nu este deloc ușor și nici fructat. În schimb un Pinot Noir din Lumea Nouă, este exact ce trebuie; cu arome de cireșe negre, zmeură, vanilie, cuișoare, și caramel cel din California sau România; fructat și picant, cu note de fructe de pădure coapte, condimente dulci și tutun cel din Noua Zeelandă.

Gamay
Soi de Burgundia, din regiunea Beaujolais, care produce vinuri fructate ușoare, revigorante, cu aciditate vizibilă, arome delicate de condimente și aproape fără taninuri. Inscripția „Beaujolais” de pe sticlă înseamnă un vin tânăr, care trebuie băut maxim în trei ani. Fenomenul comercial al Beaujolais Nouveau este un vin Gamay tânăr, îmbuteliat la o lună și jumatate după recoltare. De aici lejeritatea sa și lipsa taninurilor.

Dolcetto
Specialitatea de vară a Piemontului este tânăr, sec și ușor de băut. Culoarea este rubinie cu arome intense de lemn dulce, migdale amare, afine, cireșe, zmeură și flori. Corpul mediu, aciditate scăzută și post gust ușor amar. Se bea în primul an după recoltare.

Nerello Mascalese
O varietate autohtonă a insulei Sicilia. Gustul este proaspăt fructat, arome de plante, mineralitate excelentă și note pământii. Elegant și rafinat, Nerello Mascalese seamănă cu vinurile nobile parfumate din Barolo și Burgundia și este cel mai serios competitor al principalului soi sicilian Nero d’Avola.

Alcoolul
Al doilea aspect important este conținutul de alcool, deoarece temperaturile scăzute îl reduc de obicei. Din acest motiv, vinurile roșii foarte tari nu se servesc la temperaturi ridicate, deoarece își vor pierde din caracteristicile structurale.
Din același motiv nici vinurile învechite nu se servesc reci. Prin urmare, cel mai potrivit vin roșu pentru a fi servit rece este vinul tânăr, nestructurat, deoarece vinurile mai tinere tind să aibă arome de fructe coapte. Recomand ca vinul să fie răcit ușor, astfel aromele se vor concentra, structura se va întări, iar alcoolul va deveni mai puțin evident.

Caracterul aromatic
O altă caracteristică fundamentală de luat în considerare este caracterul aromatic. Frigul are capacitatea de a schimba și ascunde cele mai subtile arome. Din acest motiv, vinurile roșii aromate sunt cel mai bine păstrate la frigider pentru a rezista la efectele temperaturilor scăzute.

Aciditatea
Pentru a înțelege ce vin roșu poate fi asociat unei cine de vară, trebuie să luăm în considerare și gradul de aciditate al acestuia. Un vin proaspăt este mai acru, dar deosebit de ușor și delicat.
Temperaturile scăzute sporesc prospețimea, așa că băuturile cu aciditate sunt cele mai bune servite reci.

Asociere cu mâncare
Când vine vorba despre alegerea vinurilor roșii pentru cinele de vară, trebuie să luăm în considerare și ce fel de mâncare vom servi. În Italia, spre exemplu, în serile toride de vară, din cauza căldurii, oamenii tind să mănânce la cină alimente reci, constituite preponderent din gustări și mezeluri. Pentru că aceste ingrediente se asociază foarte bine cu vinurile roșii, acestea adesea sunt prezente la cinele de vară. Un exemplu ar fi Lambrusco – un vin fructat, dar foarte ușor, sau Brachetto, un vin spumant dulce și parfumat.

Câteva sfaturi pentru a răci vinurile roșii atunci când nu ai suficient timp.

Fără îndoială, dacă ne hotărâm să bem vinuri roșii în timpul cinelor de vară, există anumite aspecte pe care este absolut necesar să le cunoaștem, pentru a evita greșelile și servirea unei băuturi nepotrivite.
Când vorbim de temperaturi scăzute în raport cu vinurile roșii, ne referim la 11° sau 12°. De fapt, orice vin la temperaturi sub acest nivel, chiar și cel mai tânăr și mai aromat, își schimbă semnificativ calitățile organoleptice. O greșeală pe care o facem cu toții este să răcim prea tare vinul pe care urmează să-l servim.

Metoda cea mai des întâlnită și cea mai familiară este să punem sticla de vin într-un recipient cu apă și gheață. Dar secretul este să grăbim procesul de răcire. Pentru aceasta vom adăuga sare, care va coborâ și mai jos punctul de înghețare a apei. Astfel, sticla de vin va fi mai rece într-un timp mai scurt.
Ca să grăbim procesul de răcire, atunci când punem sticla de vin în frigider, recomand să o învelim într-un șervet înmuiat în apă, dar nu înainte de a-l stoarce. Acesta va asigura și o răcire uniformă pe toată suprafața sticlei.

Putem decanta vinul în cantități mici într-un decantor ținut la congelator sau direct în pahare, pe care le punem la frigider împreună cu vinul.
Pentru a păstra sticla rece când se află pe masă, se recomandă folosirea unei frapiere cu gheață.

Și un ultim sfat: când alegeți vinurile roșii pentru lista de vinuri de vară, pe care să le serviți reci, nu uitați să acordați atenție caracteristicilor acestora.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302