O știre din lumea vinului românesc

O știre din lumea vinului românesc
person Andrei Popa, somelier
access_time_filled

De obicei, altele sunt temele despre care scriu în revistă. Sunt consumator de știri, dar nu sunt jurnalist și nu scriu articole de tip știre. Însă! Însă, în 2022 s-a întâmplat un lucru foarte bun pentru domeniul vinului din România. Iar eu, când am căutat să citesc mai multe despre acest fapt, nu am găsit nimic, absolut nicăieri! Nada. Nichts. Nothing. Nică, frate!

Astfel că, iată-mă aici, la sfârșit de an, povestindu-vă despre una dintre cele mai faine știri din lumea vinului românesc, care s-a întâmplat acum două luni, în octombrie mai precis, despre care cred că ar fi trebuit să ne povestească și la televizor. Însă, nu s-a scris nici-un-cuvânt.

Echipa României s-a clasat pe locul 5 la Concursul Mondial de Degustare 2022!

Aceasta este știrea, iar dacă atunci când ai citit rândul de mai sus nu ți s-a aprins filonul mândriei patriotice, am contactat cea mai avizată persoană care va povesti mai jos despre ce este Concursul Mondial de Degustare, cine sunt oamenii din Team Romania, cum s-a petrecut ediția din acest an, cu niște detalii din culise, care cu siguranță vor face curios orice somelier pasionat, ce visează să ajungă la competițiile internaționale. Cum se zice #winegeek stuff.

Eu închei introducerea mea aici și las cuvintele lui Valentin Ceafalău, membru al echipei, așa cum au fost așternute de autor.

În fiecare toamnă, în Franţa, cea mai prestigioasă revistă de vinuri din Hexagon, ”La Revue du Vin de France”, organizează Campionatul Mondial de Degustare în orb. Spre deosebire de un concurs clasic de vin, unde juraţii evaluează vinul din punct de vedere calitativ, la Campionatul Mondial de Degustare participanţii trebuie să identifice cât mai multe din vinurile primite “în orb”, fără să primească niciun fel de indiciu privind identitatea probelor.
La ediţia de anul acesta a Campionatului Mondial de Degustare, organizată pe 8 octombrie, în celebra cramă Ayala din regiunea viticolă Champagne, echipa României s-a clasat pe locul 5 din 31 de echipe, depăşind clasarea din 2021, când a obţinut locul al 9-lea şi pe cea din 2019, locul 11.
Un rezultat bun, care vine după o muncă de echipă de mai bine de patru ani de degustări, o performanţă în care s-a investit mult timp şi mai ales bani. Echipa, formată din Julia Scavo, Horia Hasnaș, Cosmin Udrea şi semnatarul acestor rânduri, antrenată de Radu Rizescu şi susţinută de companiile Purcari şi Dagmar, a bifat obiectivele propuse înainte de competiţie, de a depăşi locul obţinut la ediţia anterioară şi de a trece de pragul de 100 de puncte.
Anul acesta, pentru a da un plus de spectaculozitate şi dramatism concursului şi pentru a-l face atractiv pentru public, organizatorii au actualizat clasamentul după fiecare probă în parte, iar întreaga competiţie a fost transmisă live pe reţelele de socializare.

Degustarea în orb şi deducţia logică
Pentru cei mai puţini familiarizaţi cu această competiţie, ea constă în degustarea în orb (vinurile sunt degustate în condiţii de anonimat total) şi identificarea soiului, a regiunii, a ţării de provenienţă, a anului de recoltă şi, eventual, a producătorului. Fiecare criteriu este punctat diferit, cel mai important dintre ele fiind soiul.
Procesul de degustare în orb presupune ca, în funcţie de anumiţi indicatori aromatico-gustativi percepuţi în vin, să încerci să îţi dezvolţi raţionamente logice care să ducă către un rezultat, către un anumit şablon. Aşadar, tehnica degustării în orb implică o deducţie logică, precum o “muncă de detectiv” în care îţi pui întrebări, cum ar fi: Ce tip de arome? Din ce tip de climă provine vinul? De la ce altitudine? Pe ce tip de sol creşte via? Ce tip de vinificare a fost abordat? Răspunsurile la întrebări te conduc către o concluzie, iar întregul proces are loc în echipă. Vinul se degustă prin prisma întregului bagaj de cunoştinţe acumulate anterior de degustători.
Într-un astfel de demers, cunoştinţele acumulate de-a lungul timpului, memoria senzorială, aptitudinile organoleptice îşi găsesc însemnătatea practică. Însă, de foarte multe ori (în cazul nostru, atât la antrenamente, dar mai ales în concurs) s-a demonstrat că instinctul şi prima impresie sunt uneori mai importante decât strategia şi multe raţionamente justificate cu argumente ştiinţifice!
De asemenea, o echipă bună poate ajunge mai repede la un răspuns corect şi poate elimina multe din răspunsurile greşite, pe care, de unul singur, ai fi tentat să le dai la o primă analiză a vinului. De multe ori, în cadrul echipei, opiniile sunt împărţite şi trebuie negociat un răspuns de comun acord. Degustarea în orb presupune şi foarte multă “smerenie” faţă de cunoştinţele celorlalţi, fiindcă toate cunoştinţele pe care le deţii pot fi, la un moment dat, foarte uşor păcălite de un vin cu o exprimare diferită.
Degustarea în orb este cel mai simplu mod de a reveni cu picioarele pe pământ, oricât de mult ai crede că ştii despre vinuri, iar procesul cunoaşterii vinului este unul de învăţare continuă. Indiferent de viitorul acestei echipe şi de rezultatele ce vor urma, mă simt onorat şi sunt recunoscător că am făcut parte din Team România, o echipă cu oameni minunaţi, talentaţi, cu capacităţi senzoriale impresionante şi cu un bagaj teoretic de invidiat.

Luxemburg, campioană, România pe 5
La finalul competiţiei, după servirea celor 12 vinuri, echipa Luxemburg a ridicat trofeul de campioană, acumulând 139 de puncte. Locul secund i-a aparţinut Portugaliei, cu 123 de puncte, fiind urmată de Spania, 122 de puncte. Locul patru a fost împărţit de trei echipe, Belgia, Ungaria, Anglia, toate acumulând acelaşi punctaj: 117 puncte, iar România a terminat pe 5 cu 115 puncte.
Competiţia a fost una foarte disputată, cu multe schimbări de clasament, unele dintre ele dramatice. La primul vin, un spumant din Chardonnay, Marea Britanie, echipa României a identificat soiul, însă nu şi ţara, strângând astfel 10 puncte. La cel de-al doilea vin, un Verdejo, extrem de evoluat, nu am reuşit să punctăm decât anul de recoltă, însă am revenit la al treilea vin unde am punctat soiul şi anul de recoltă. Chenin blanc din 2020, pentru 11 puncte. A urmat apoi o serie de verdicte corecte în dreptul României: 17 puncte pentru un cupaj de Marsanne Roussanne din Franţa; 19 pentru un Chardonnay din Statele Unite, California; 10 puncte pentru identificarea soiului la un Pinot Noir din Germania şi 18 puncte pentru al doilea Pinot Noir din competiţie, de data asta unul din Alsacia.
Au urmat apoi două verdicte ratate, în urma cărora România a reuşit să mai strângă un punct, cu toate că în cadrul discuţiilor s-a atins de câteva ori verdictul corect. La cel de-al zecelea vin, Team România a reuşit să revină în concurs cu 20 de puncte obţinute pentru Grenache din Chateauneuf du Pape, fiind una dintre cele două echipe care au punctat la acest vin. Încă un verdict greşit, cu 0 puncte, însă în acest moment, înainte de ultimul vin, echipa României ocupa locul al treilea în concurs. Ultimul vin! Decizia de primă impresie: Sauternes, Semillon, Bordeaux. După mai multe discuţii, în care am luat în calcul şi câteva premise strategice, am hotărât să mergem pe Semillon, Australia. Verdictul, parţial corect, a adus doar 8 puncte României pentru un total de 115.

Clasamentul final al Campionatului Mondial de Degustare 2022

1 Luxemburg (139 puncte)
2 Portugalia (123 puncte)
3 Spania (122 puncte)
4 Anglia (117 puncte)
4 Ungaria (117 puncte)
4 Belgia (117 puncte)
5 România (115 puncte)
6 Belarus (112 puncte)
7 Elveţia (111 puncte)
8 China (108 puncte)
9 Austria (103 puncte)
10 Monaco (97 puncte)
11 Taiwan (91 puncte)
12 Finlanda (91 puncte)
13 Ţările de Jos (85 puncte)
14 Mexic (84 puncte)
15 Polonia (84 puncte)
16 Franţa (83 puncte)
17 Danemarca (82 puncte)
18 Zimbabwe (79 puncte)
19 Africa de Sud (77 puncte)
20 Moldova (76 puncte)
21 Quebec (74 puncte)
22 Statele Unite (72 puncte)
23 Japonia (71 puncte)
24 Kenya (63 puncte)
25 Coreea de Sud (62 puncte)
26 Italia (60 puncte)
27 Scoţia (54 puncte)
28 Suedia (53 puncte)
29 Brazilia (37 puncte)

Vinurile degustate la Campionatul Mondial de Degustare 2022

Soi principal : Chardonnay
Ţara: Anglia
Apelaţie: West Sussex
Producător: Nyetimber
An: 2014

Soi principal : Verdejo
Ţara: Spania
Apelaţie: Rueda
Producător: Bodegas Menade
An: 2016

Soi principal : Chenin
Ţara: Africa de Sud
Apelaţie: Stellenbosch Coastal Region
Producător: Ken Forrester The FMC
An: 2020

Soi principal : Marsanne 95% Roussanne 5%
Ţara: Franţa
Apelaţie: Hermitage
Producător: Cave de Tain
An: 2018

Soi principal : Chardonnay
Ţara: Statele Unite
Apelaţie: Russian River Valley
Producător: Ramey
An: 2014

Soi principal : Pinot noir
Ţara: Germania
Apelaţie: Baden
Producător: Bimmerle
An: 2017

Soi principal : Pinot noir
Ţara: Franţa
Apelaţie: Alsacia
Producător: Domaine Muré
An: 2018

Soi principal : Cabernet sauvignon 60% Syrah 40%
Ţara: Franţa
Apelaţie: Coteaux d’Aix-en-Provence
Producător: Château Vignelaure
An: 2015

Soi principal : Cabernet Sauvignon 40% Petit Verdot 30% Syrah 30%
Ţara: Italia
Apelaţie: Toscana
Producător: Il quinto
An: 2019

Soi principal : Grenache
Ţara: Franţa
Apelaţie: Châteauneuf-du-pape
Producător: Domaine du Grand Tinel
An: 2001

Soi principal : Touriga Nacional
Ţara: Portugalia
Apelaţie: Regional Lisabona
Producător: Quinta do Montaldo
An: 2019

Soi principal : Sémillon 80% Sauvignon 20%
Ţara: Franţa
Apelaţie: Sauternes
Producător: Château de Fargues
An: 2007

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302