Producătorii de vinuri cer autorităților măsuri concrete pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei asupra industriei vitivinicole

Producătorii de vinuri cer autorităților măsuri concrete pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei asupra industriei vitivinicole
person Horeca
access_time_filled

Având în vedere efectele pandemiei de coronavirus asupra industriei viniviticole, Asociația pentru Promovarea Vinului Românesc (APVR) înaintează Președinției o serie de propuneri de măsuri necesare, care să fie puse în aplicare retroactiv, începând cu 26 martie, și până în luna octombrie, după încheierea campaniei de cules.  

în urma cercetările efectuate în rândul membrilor săi, la doar câteva săptămâni de la declararea stării de urgență, asociația a tras o serie de concluzii îngrijorătoare. Astfel, încasările zilnice ale producătorilor au scăzut sub 50%, odată cu limitarea și oprirea activității operatorilor HoReCa, iar cea mai mare parte a personalului, incluzând agenții de vânzări și cei care dețineau funcții suport, de marketing, a fost trimisă în șomaj tehnic.
 
Potrivit asociației, deși activitatea de distribuție și vânzare a fost limitată direct proporțional cu puterea de cumpărare actuală, există, însă, proceduri agricole care trebuie duse la bun sfârșit. Cultura viței-de-vie nu poate aștepta, întrucât o plantație neglijată afectează recolta curentă și produce scăderi calitative pe o durată de până la 3 ani. Astfel, în ciuda absenței resurselor financiare, specifice perioadei, cramele din cadrul Asociației pentru Promovarea Vinului Românesc se văd nevoite să continue investițiile agricole și înaintează Președinției o serie de propuneri de măsuri, după cum urmează:
crame
 
Măsuri cu caracter general:
 • Scutirea la plată a contribuțiilor sociale și a impozitelor pe venit, pentru toți angajații implicați în procesul de viticultură.
 • Scutirea la plată a taxei pe valoare adăugată, pentru facturile de intrare asociate achiziției de materiale destinate întreținerii plantațiilor viticole.
 • Rambursarea taxei pe valoare adăugată, în maximum 30 de zile, prin procedura simplificată.
 • Plata în regim de urgență a tuturor arieratelor Statului către societăți (concedii medicale, rambursări programe cu fonduri UE, plăți către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură etc).
 • Facilitarea obținerii liniilor de credit pentru capital de lucru, cel puțin prin băncile cu capital de Stat (CEC Bank, Eximbank), și acoperirea totală sau parțială a costurilor aferente dobânzilor.

Măsuri cu caracter specific:

 • Acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de minimum 2000 de euro / hectar,  pentru suprafețele aflate în reconversie – restructurare a plantațiilor – din anul întâi și până în anul al treilea, inclusiv.
 • Acordarea unui sprijin financiar, nerambursabil de minimum 1000 de euro/hectar din valoarea proiectului accesat, pentru suprafețele aflate în proces de modernizare a plantațiilor.
 • Acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de minimum 1000 de euro / hectar persoanelor fizice/juridice care dețin suprafețe cu plantații de vie de minimum 1 hectar, pentru plantațiile de viță-de-vie, altele decât cele menționate anterior.
 • Acordarea unei subvenții de 0,6 lei / kilogram de struguri, dacă producția anului 2020 este cu 20% mai mică decât media ultimilor 5 ani.
 • Modificarea subvenției la motorină de la 1,89 lei / litru la 2,5 lei / litru.
 • Anularea obligațiilor de plată la bugetul Fondului pentru Mediu, conform OG 196/2005.

în contextul unei competiții deja acerbe, cu crame din Lumea Nouă și Lumea Veche, care beneficiază de o tradiție mai lungă, premise financiare mai bune și de susținerea statelor pe care le reprezintă, producătorii din România își văd amenințate afacerile. Orice scădere a calității va afecta ecosistemul local și va genera pierderi financiare pe termen scurt și mediu, greu de recuperat. De aceea, rugăm Președinția să urgenteze măsurile care privesc industria viniviticolă și ne declarăm deschiși comunicării cu instituțiile Statului„, declară Ana-Rodica-Căpățînă, Președinte APVR. 

 
APVR este o organizație interregională care aduce laolaltă unii dintre cei mai dedicați producători de vinuri premium din România: Alira, Budureasca, Balla Geza, Casa de Vinuri Cotnari, Corcova, Davino, La Salina, Liliac, Oprișor, SERVE, Nachbil, Petro Vaselo, Viile Metamorfosis, Villa Vinea și Vinarte. suprafața totală de viță de vie deținută și cultivată de către cramele membre APVR este de 1261 hectare, iar numărul persoanelor din mediul rural angajate este de 1500.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302