România la Campionatul Mondial al Barmanilor

România la Campionatul Mondial al Barmanilor
person Horeca
access_time_filled

 în acest an Campionatul Mondial al Barmanilor, IBA World Cocktail Championships 2015, s-a desfășurat la Sofia în Bulgaria în perioada 10-15 octombrie, în luxosul Hotel Marinela (fost Kempinsky până de curând).

Prima zi de lucru a fost ziua lucrărilor congresului anual al IBA, Asociația Internațională a Barmanilor. România a fost reprezentată de Bebi Oprea, unul dintre fondatorii Asociației Barmanilor Profesioniști din România, el fiind însoțit de Marian Kukuneshoski. Printre lucrurile interesante discutate în timpul congresului a fost deschiderea IBA pentru brandurile locale. Se dorește atragerea a cât mai multor mărci locale de băuturi și expunerea acestora prin folosirea acestor produse în concursurile oficiale.

Pe lângă întâlnirile oficiale, ziua a continuat cu seminarii și prezentări ale produselor sponsorilor oficiali ai evenimentului. Ziua s-a terminat cu un eveniment organizat de BAB, Asociația Barmanilor din Bulgaria. A fost o seară tradițională bulgărească cu muzică și dansuri tradiționale.

Ziua de luni a început cu primul concurs, cel de flair. Au participat 46 de concurenți din tot atâtea țări. Reprezentantul României a fost Alex Ardeleanu din București care a ocupat locul 17. Acesta a ratat calificarea în finală, acolo unde doar 6 dintre cei 46 s-au întrecut pentru titlul de cel mai bun barman de flair din lume. Surprizele s-au ținut lanț, barmani celebri nereușind accesul în finală, precum reprezentanții Italiei, Japoniei, Franței. Dar poate cea mai mare surpriză a venit din Polonia, reprezentantul acesteia Marek Poszlujni, campionul mondial en-titre, ratând la mustață calificarea în finală.

barmani2

Ziua de marți a început cu concursurile de mixologie. România a participat la categoria Long Drink. Paul Sfîrlea din Cluj a ocupat locul 6, ratând pe puțin o medalie. Paul a avut o prestație bună, fiind punctat maxim la prezentare, dar a pierdut câteva puncte importante din cauza unor ezitări pe partea tehnică, emoțiile spunându-și cuvântul.

în partea a doua a zilei de marți a avut loc finala la Flairtending, concurs care s-a terminat cu o surpriză. Reprezentantul Taiwanului a obținut cel mai bun scor reușind să îl întreacă pe legendarul Rodrigo Delpech (USA) și pe reprezentantul Cehiei care a avut o rutină excelentă.

Ziua de miercuri a fost o zi dedicată în mare parte sponsorilor, care au organizat diverse prezentări pe scena principală și degustări la barurile organizate în sala principală. Participanții au avut oportunitatea să afle informații interesante despre brandurile participante și să guste produsele în diverse variante.

Super Finala a avut loc în a doua parte a zilei, 6 concurenți întrecându-se pentru titlul suprem. Reprezentantul Suediei, Ivanov Dosa, care câștigase și concursul de Long Drink, a câștigat titlul de campion 2015 cu cocktailul Grand Horizon.

 Grand Horizon

 3 cl Angostura 1919 Rum

 3 cl Grand Marnier Cordon Rouge

 2 cl Peach Puree Monin

 2 cl Routin Spicy Syrup

4 cl Cloudy Apple Juice

1 cl Fresh Lime Juice

Shake & Strain

Pentru anul următor România se pregătește pentru un campionat mondial al barmanilor care va aduce câteva modificări în regulament și care se pare că va da voie delegațiilor naționale să poată folosi produse locale dacă acestea doresc să sponsorizeze IBA.

Deplasarea la ediția din acest an a fost posibilă cu sprijinul Stalinskaya.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302