UE şi SUA au semnat un parteneriat pentru agricultura ecologică

UE şi SUA au semnat un parteneriat pentru agricultura ecologică
person Horeca
access_time_filled

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au semnat în cadrul Târgului Mondial de Produse Ecologice BioFach (cea mai mare manifestare de acest fel din întreaga lume) un parteneriat pentru încurajarea agriculturii ecologice. Astfel, începând cu 1 iunie 2012 produsele ecologice certificate în UE sau în SUA pot fi comercializate drept produse ecologice în oricare dintre aceste două regiuni.
legumeAnterior, cultivatorii și companiile care doreau să comercializeze produse de ambele părți ale Atlanticului trebuiau să obțină certificate de conformitate ținând seama de două standarde diferite, ceea ce presupunea dublarea taxelor, controalelor și demersurilor birocratice. Acest parteneriat elimină bariere importante, în special pentru producătorii mici și mijlocii din sectorul produselor ecologice. Toate produsele care îndeplinesc condițiile parteneriatului pot fi comercializate și etichetate ca alimente, carne, cereale sau vinuri ecologice certificate.
Acest parteneriat între cei mai mari doi producători de produse ecologice din lume va pune bazele unei construcții solide care va promova agricultura ecologică, contribuind la dezvoltarea acestui sector, la crearea de locuri de muncă și sprijinirea întreprinderilor la nivel global, potrivit unui comunicat de presă emis de reprezentanța Comisiei Europene în România.
În total, sectorul produselor ecologice din Statele Unite și din Uniunea Europeană valorează împreună aproximativ 40 de miliarde de euro, cifră care se amplifică de la an la an.

agricultura1

„Acordul are o dublă valoare adăugată. Pe de o parte, agricultorii și producătorii de alimente ecologice vor avea acces mai ușor, cu mai puțină birocrație și mai puține costuri, la piețele din SUA și din UE, ceea ce va duce la consolidarea competitivității acestui sector. În plus, crește nivelul transparenței standardelor aplicabile produselor ecologice și gradul de încredere al consumatorilor, precum și capacitatea lor de a recunoaște alimentele și produsele noastre ecologice”, a afirmat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș. „Acest parteneriat reprezintă un important pas înainte, care conferă o nouă dimensiune relațiilor de cooperare dintre UE și SUA în domeniul comerțului cu produse agricole.”
În prezent, acest acord vizează doar produsele exportate din și certificate în Statele Unite sau Uniunea Europeană.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302