Vinurile biodinamice, organice sau naturale – un ghid pe înțelesul tuturor

Vinurile biodinamice, organice sau naturale – un ghid pe înțelesul tuturor
person Andrei Popa, somelier
access_time_filled

Organic, eco, bio, biodinamic, natural. Care este diferența? Cu cât practicile de agricultură și producție sustenabile devin tot mai populare, cu atât publicul pare mai confuz cu toate aceste cuvinte „la modă”. Confuzia pare și mai mare, când vine vorba de industria vinurilor. Pentru mulți diferența dintre vinurile bio și biodinamice pare să se piardă într-o zonă gri, mai ales că, conceptul biodinamic vine cu o componentă percepută de pragmatici ca una „misitcă”.

Pentru a lămuri lucrurile și a aduce lumină asupra acestor termeni, am vorbit cu reprezentanții cramei Domeniul Bogdan, ce produce vin biodinamic. Pentru început să definim scurt și clar termenii despre care am vorbit mai sus și să înțelegem diferența dintre ele.

Ce înseamnă un vin bio (organic/ ecologic)?
“Organic”, “biologic (bio)” și ”ecologic (eco)” sunt cuvinte ce au aceeași semnificație și se referă la faptul că ingredientele produselor respective provin din culturi / ferme, unde plantele sunt cultivate prin procese agricole ecologice (fără a se folosi îngrășăminte sau pesticide chimice), iar în procesul de producție nu se folosește niciun ingredient sintetic.
Un vin organic (sau bio) este creat din struguri culeși manual din podgorii în care viţa-de-vie a fost crescută în sol fertilizat doar cu îngrăşăminte organice, iar tratarea împotriva bolilor și a dăunătorilor s-a făcut doar cu produse naturale și minerale. În ceea ce privește procesul de vinificație, și acesta trebuie să fie conform. Astfel, vinul bio este fermentat fără drojdie adăugată, iar în procesul de producție nu sunt folosiți coloranți, conservanți, stabilizatori de aromă sau alte ingrediente sintetice. De specificat este că în UE este permisă adăugarea de aditivi naturali precum albuşul de ou, drojdia sau enzimele animale. Și dacă deja te întrebi „dar, cum rămâne cu sulfiții?”, Uniunea Europeană permite adăugarea de sulfiţi în cantităţi mici în vinul organic.
Vinurile organice sunt certificate de către organisme autorizate, pe baza unor criterii măsurabile. Iar acestea pot fi recunoscute prin sigla implementată la nivel european, deja prezentă pe multe produse din România.

Ce înseamnă vin natural?
În România nu avem o definiție legală a unui „produs natural”, iar folosirea acestui termen este marketing pur. „Vin natural” nu înseamnă că acesta respectă principiile necesare pentru produsele bio sau cele biodinamice. Unii producători își marketează vinul ca „natural” pentru a sublinia faptul că în procesul de vinificație nu au fost folosiți sulfiți, dar aceast lucru nu este o regulă.

Ce înseamnă vin biodinamic?
Vinurile biodinamice sunt vinuri obținute folosind principiile biodinamice atât pentru cultivarea strugurilor, cât și în timpul prelucrării post-recoltare. Adică:
* producția de vin biodinamică folosește metode de agricultură ecologică, stimulând fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea în sol și în vie, în mod natural;
* cultivarea viței de vie se face utilizând așa-numitul ”calendar lunar”;
* pământul este tratat ca „un organism viu și receptiv”, nu doar din punct de vedere al sustenabilității.
Știu că ultimile puncte sună puțin a misticism, dar dacă analizăm de aproape practicilie biodinamice, vom observa că acestea sunt adevărată știință.


Agricultura biodinamică este veche de peste o sută de ani. Biodinamica reprezintă cea mai veche mișcare “organică” în agricultură, apărută în anii 1920, când fermierii din Europa Centrală au realizat că industrializarea agriculturii a condus la soluri mai puțin sănătoase, la semințe mai puțin fertile, la recolte mai puțin hrănitoare și la propria lor sănătate – mai incertă. Biodinamica modernă a adăugat principiilor din anii 1920 metodele verificării științifice a rezultatelor și a dezvoltat noi proceduri.


Leonello Anello, consultantul de la Domeniul Bogdan spune că agricultura biodinamică, în general, se bazează pe stimularea activității și diversității vieții din sol și are la bază respectul față de energiile naturii – ține seama de ele și le întrebuințează în folosul omului, în mod armonizat cu restul ecosistemului. “Lucrăm în mod cu totul diferit de agricultura “convenţională” de azi, pentru că, de fapt, NOI suntem convenţionali – biodinamici! NOI suntem istoria agriculturii! Noi suntem tot ce omul a învăţat în zece mii de ani să facă – o agricultură fără chimicale de sinteză. Noi suntem trecutul, dar în acelaşi timp suntem prezentul şi VIITORUL”, afirmă Anello.


Viticultura biodinamică include toate principiile necesare certificării bio, dar le și depășește, introducând în plus o serie de proceduri, chiar mai stricte. Strugurii sunt obținuți prin procedee agricole bio. Singura substanță permisă pentru tratarea plantelor este sulfatul de cupru de mină, adică piatra vânătă, care se găsește în natură. Dezvoltarea viței de vie și a strugurilor se face în soluri fertilizate prin păstrarea unui echilibru biologic natural – în care coexistă o diversitate mare de plante și insecte specifice zonei și în care intervențiile umane se limitează la lucrările mecanice specifice și la plantarea anumitor specii de floră menite să asigure dezvoltarea armonioasă a ecosistemului local.
În procesul de fermentare nu se folosesc drojdii selecționate, bacterii, enzime sau a alte biotehnologii în afara celor naturale și specifice zonei. Fermentarea se face doar cu drojdie spontană, în vase care susțin dezvoltarea naturală a vinului, respectiv lemn și beton alimentar, care permit micro oxigenarea necesară etapelor de dezvoltare până la vinul finit.

Cum știm dacă este un vin biodinamic sau nu?
Există organisme care certifică acest aspect. Crama Domeniul Bogdan deține certificarea “I vini biodinamici” și ”DEMETER”, două dintre cele mai cunoscute organisme de acreditare.
Să produci un vin biodinamic este o provocare. Dacă unii cuprind în povestea cramei uniunea între vin, om și natură, abia când ajungi la Domeniul Bogdan vezi ce înseamnă cu adevărat acest lucru. ”[cine vrea să facă vin biodinamic] Trebuie să știe să asculte glasul pământului, să citească în stele și să simtă energia pozitivă a vântului ori a ploii. Omul care se apucă de făcut vin biodinamic se va trezi în fiecare dimineață să verifice umiditatea din sol, să vadă cum zboară gâzele și cât de darnic e universul cu podgoria lui.” Mi se pare o filozofie și o practică foarte sănătoasă. Dacă vorbești cu bătrânii satelor, vor spune că așa era rânduiala din moși-strămoși. Iar dacă vorbești cu un om de știință, îți va da dreptate, pentru că natura are mecanismele sale care asigură continuitatea vieții, iar pentru sustenabilitate trebuie doar să ținem cont de ele, așa cum face agricultura biodinamică.

Ce i-a determinat pe cei de la Domeniul Bogdan să facă viticultură bio și biodinamică? Bogdan Mihalcea, CEO Domeniu Bogdan a răspus: ”Încerc să duc o viață cât de mult posibil în armonie cu natura – de la ce mănânc, cu ce mă îmbrac, cum călătoresc, în ce investesc, ce-i învăț pe copii. De altfel, copiii – și aici nu mă refer doar la ai mei – e posibil să fie cel mai important motiv pentru care sunt interesat de un viitor sustenabil. Simt că trebuie să le lăsăm o „casă curată”, iar acesta este, dacă vrei, „motivul de conștiință” care mă duce automat către ideile bio și biodinamice. Eu văd agricultura biodinamică drept una care e simultan sustenabilă, eficientă, științifică, blândă cu mediul, dar și un mod de a trăi în armonie cu natura”.

Fiind prima fermă viticolă biodinamică din România, agricultura biodinamică a Domeniului Bogdan se practică pe întreaga plantație de 153 de hectare de viță de vie. 10% din strugurii obținuți sunt vinificați biodinamic, iar diferența – ecologic.
Când fondatorii Domeniul Bogdan au decis să producă vinuri bio și biodinamice și-au asumat niște riscuri, fiind un concept nou în România. ”Am ales să investesc într-o afacere de viitor care necesită timp și răbdare. Ca orice lucru aflat la început de drum, a pornit greu, dar rezultatele nu au întârziat să apară. Toate datele pe care am reușit să le analizez îmi dau motive să cred că, dacă vom munci cum trebuie și vom avea un dram de noroc, România va arăta mult mai bine pe scena internațională. Țările care sunt în top nu au ajuns acolo doar pentru că fac vin bun, ci și pentru că sunt recunoscute pentru faptul că au un vin bun. Acolo aș vrea sa fiu cu vinurile Domeniul Bogdan”, precizează Bogdan Mihalcea.

Sunt multe țări care practică agricultura biodinamică. Se pot găsi vinuri biodinamice în Italia, Franța, Spania, Germania, mai multe țări din Europa de Est, Chile, Argentina, Statele Unite și Australia. În România vinurile biodinamice câștigă popularitate, consumatorul devenind tot mai informat și mai preocupat de produselor alese și impactul lor asupra sănătății. ”Am observat o netă schimbare în meniurile de vinuri față de acum 10-15 ani, când vinul biodinamic nu exista în România. Azi, multe restaurante au o selecție de vinuri biodinamice. Ba chiar acest segment biodinamic a „contaminat” genul de restaurante mai “easy”, cu gastronomie tradițională, dar care punctează pe slow food, slow wine și materii prime bio și biodinamice”, conchide Bogdan Pleșoianu, Director General Domeniu Bogdan.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302