Patronatul National al Viei si Vinului a implinit 10 ani de existenta

Patronatul National al Viei si Vinului a implinit 10 ani de existenta
person Horeca
access_time_filled

Patronatul National al Viei si Vinului a implinit 10 ani de existenta

Patronatul National al Viei si Vinului a sarbatorit luna aceasta 10 ani de la infiintare. Cu aceasta ocazie, PNVV a organizat pe 17 noiembrie 2010 „Gala Vinului”, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe si BASF. Peste 200 de „prieteni ai vinului” au luat parte la evenimentul de la Clubul Diplomatilor, printre care academicieni, parlamentari, reprezentanti ai Guvernului si ai societatii civile sau ambasadori acreditati la Bucuresti.

h

Cu ocazia acestui eveniment aniversar, PNVV a acordat trei premii de Excelenta pentru promovarea vinului romanesc: presedintelui Ion Iliescu, academicianului Valeriu D. Cotea si Comisarului European pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

Invitatii au avut ocazia sa deguste vinurile si produsele vinicole prezentate de 14 producatori si comercianti, membri ai Patronatului: Zarea, Angeli, Clos des Colombes, Vinarte, Tohani, Murfatlar, Metro (Davino), Corcova, Speed Husi, Budureasca, Cramele Rotenberg, SERVE. Cu acest prilej, vinul romanesc a primit aprecierile membrilor corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, iar Ministerul Afacerilor Externe a reconfirmat, prin vocea Secretarului General, interesul de a promova direct vinurile de calitate romanesti.

eugen simion

in ultimii 10 ani au fost realizate investitii de sute de milioane de euro in modernizarea cramelor si a plantatiilor cultivate cu vita de vie. Anual Romania beneficiaza de un buget acordat de UE de 41.1 milioane de euro a carui principala destinatie este reconversia/restructurarea plantatiilor viticole. Pe acest palier, principala prioritate a Romaniei este cultivarea cu soiuri autohtone si, in special, cu soiuri pentru vinuri rosii.

vie 2

Aceste investitii sunt confirmate in ultimii ani de numeroasele medalii pe care vinul romanesc le-a obtinut la Concursurile Internationale de profil. „Pentru a ne transforma din tara viticola¾pe hartie” (ocupam locul 5 in UE ca suprafata cultivata cu vita de vie) in brand mondial este insa obligatoriu a se realiza un parteneriat public – privat care sa aiba ca principal obiectiv promovarea vinului romanesc pe pietele terte”, a declarat Ovidiu Gheorghe, la Gala Vinului.

vie

PNVV s-a infiintat la 6 aprilie 2000, ca asociatie patronala a industriasilor din Romania, viticultori, producatori, distribuitori si exportatori de vinuri, distilate si bauturi alcoolice pe baza de must, vin si subproduse vinicole. in 2007, PNVV devine membru al Comit© Europ©en des Entreprises Vins, asociatia europeana reprezentativa a industriei vinului. Printre realizarile PNVV, enumaram:

  • A participat direct la negocierea Capitolului VII, Agricultura – Documentul de pozitie pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
  • A obtinut acciza zero la vinurile linistite si eliminarea banderolei de marcare atat la vinurile linistite, cat si la vinurile spumante – 2004.
  • A organizat Concursul International de Vinuri – Bucuresti, sub patronajul OIVV – 2003 – 2009.
  • A organizat Gala Vinului Romanesc si Regina Vinului – 2003 – 2009.
  • A organizat Festivinum – Festivalul Vinului Romanesc – 2004 si 2005.
  • A participat direct la negocierea Reformei Organizarii Comune a Pietei Vinului, contribuind la obtinerea unui buget european de 42.1 milioane euro/an pentru Romania.
  • Prin numeroase actiuni a sustinut si promovat dezvoltarea viticulturii si a industriei vinului din tara noastra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302