Tot mai multe restaurante de pe litoral amendate de ANPC

Tot mai multe restaurante de pe litoral amendate de ANPC
person Horeca
access_time_filled

controalerestaurantelitoralTot mai multe restaurante de pe litoralul românesc pică „testul” siguranței alimentare. În cursul zilei de miercuri, 6 august, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Marius Duncă a însoțit echipele de comisari din cadrul Comandamentului Litoral la controlul a două structuri de primire turistică cu funcțiuni de alimentație publică (restaurantele a două hoteluri din Mamaia), se precizează într-un comunicat de presă al ANPC. 

La  primul restaurant din Mamaia s-au constatat loturi de materii prime utilizate în prestarea de servicii la care s-a modificat starea termică, respectiv 50 kg (carne de porc, pește diferite specii) erau în stare congelată în condițiile în care acestea au fost aprovizionate în stare refrigerată.

Cele 50 kg produse la care nu s-au respectat condițiile de depozitare au fost interzise la utilizare în prestarea de servicii și denaturate pe timpul verificării.

Pentru deficiențele constatate s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 lei.

La cea de a doua structură verificată au fost  constatate:

– 7,5 kg preparate din carne (kaizer) cu data durabilității minimale depășită;
– preparate culinare (rulade etc.) pregătite în zilele anterioare;
– 30 kg produse (pulpă de porc, pește, pui) la care nu se respectau condițiile de depozitare, acestea au fost aprovizionate în stare refrigerată, iar la momentul controlului erau păstrate în congelator (congelate).

Loturile de produse la care s-a modificat starea termică și cele expirate au fost interzise la utilizare în prestarea de servicii. Preparatele culinare pregătite în zilele anterioare  au fost interzise a fi utilizate în circuitul de servire  al  consumatorilor. Pe timpul controlului au fost denaturate produsele cu neconformități.

Operatorul economic a primit 2 amenzi în valoare totală de 10.000 lei.

ANPC mai informează că în seara zilei de 5 august, la un hotel din stațiunea Mamaia au fost 19 camere „overbooking”. Conducerea hotelului a luat măsurile necesare și turiștii au fost redistribuiți la structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare, cu condiții similare ca cele ale hotelului pentru care s-a făcut rezervarea sau condiții superioare.

O patiserie închisă 6 luni, terase și restaurante amendate de ANPC în stațiunile Vama Veche și 2 Mai

În data de 4 august, echipele de control din cadrul structurii teritoriale „Comandament Litoral 2014” au desfășurat acțiuni de control la operatori economici din stațiunile Vama Veche și 2 Mai.

În statiunea 2 Mai a fost verificat un restaurant la care s-a constatat existența unor loturi de materii prime cu data durabilității minimale depășită sau fără elemente de identificare ce făceau imposibilă încadrarea  produselor în termenul de valabilitate:

– pulpe pui și pui grill, 7 kg în valoare de 100 lei cu data limită de consum depășită din data de 28.07.2014; 19.04.2014; 03.08.2014.
– carne și ceafă de porc, 16 kg în valoare de 1.280 lei, pește, diverse specii 5 kg în valoare de 150 lei și 0.8 kg cașcaval în valoare de 64 lei nu erau însoțite de elemente de identificare, neputându-se determina încadrarea în data limită de consum;
– 1 kg orez în valoare de 6 lei, expirat din 11.2013;
– diverse sosuri 1,5 kg în valoare de 110 lei, preparate în zilele anterioare în unitate și servite consumatorilor

Pentru deficiențele constatate s-a aplicat o amendă în valoare de 30.000 lei, s-au interzis la utilizare și denaturat pe timpul acțiunii de control produse potențial periculoase în valoare de 1.710 lei și măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciului până la eliminarea deficiențelor constatate.

În stațiunea Vama Veche a  fost verificată o terasă la care s-au constatat următoarele:

– Cârnați pleșcoi 4kg în valoare de 100 lei, expirați din 16.07.2014 și 10 kg pulpe pui în valoare de 300 lei expirate din 27.07.2014;
– Cârnați de porc 8 kg în valoare de 250 lei, la care s-a modificat starea termică, produsul era congelat.

S-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 lei, iar produse în valoare de 650 lei au fost interzise la utilizare în prestarea de servicii și denaturate în timpul controlului.

La cel de-al doilea operator economic din Vama Veche s-au constatat:

–  cârnați de porc și pulpă porc fără os 2 kg în valoare de 27 lei, expirate din 25.07.2014 si 30.07.2014;
–  pulpe pui și pulpe pui dezosate 2 kg în valoare de 32 lei expirate din 26.07.2014 și respectiv 31.07.2014;
–  18 kg midii în valoare de 270 lei fără elemente de identificare, neputându-se determina încadrarea în termenul de valabilitate, produsul era în stare congelata.

S-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 10.000 lei și s-a dispus măsura de interzicere la utilizare în prestarea de servicii a produselor expirate și a celor fără elemente de identificare, fiind potențial periculoase, în valoare de 329 lei denaturându-se pe timpul acțiunii de control.

S-a dispus măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor.

Ca urmare a reclamației unei petente care a găsit în pizza infestie vie (viermi de culoare albă  de cca 2 mm), s-a efectuat un control la operatorul economic și s-au constatat următoarele:

– 1 kg pizza cu infestie vie, în valoare de 35 lei, oferită la comercializare;
– margarină, cacao, brânză 7 kg în valoare de 105 lei fără elemente de identificare conducând la prezumția de produse potențial periculoase,
– nerespectarea temperaturilor de păstrare a materiilor prime, acestea fiind păstrate la temperaturi de aproximaiv 37 grade Celsius.
– 1kg pizza și 7 kg materii prime în valoare de 105 lei au fost interzise la comercializare și utilizare.

S-a aplicat o amendă în valoare  de 30.000 lei și s-a dispus măsura de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni și s-a emis decizie în acest sens.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302