Unitățile de alimentație publică din mediul rural, verificate de ANPC

Unitățile de alimentație publică din mediul rural, verificate de ANPC
person Horeca
access_time_filled

controaleinalimentatiapublicaAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat în perioada 24 – 31 martie a.c. o acțiune de control la peste 300 de unități de alimentație publică din mediul rural, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit ANPC, au fost depistate o serie de nereguli la aceste unități, precum preparate culinare obținute cu materii prime cu data durabilității minimale depășită, nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor, lipsa dotării cu sistem de ventilație funcțional, care să asigure eliminare fumului de tutun sau  dotarea necorespunzătoare a bucătăriilor, respectiv utilizarea de vase și veselă uzate și/sau ciobite.

La 43% dintre unitățile de alimentație publică controlate s-a constatat nerespectarea prevederilor legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Totodată, la 62% dintre unitățile de alimentație publică s-au constatat abateri privind informarea  consumatorilor.

Principalele nereguli depistate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor au fost:

I.    Preparate culinare obținute din materii prime cu data durabilității minimale depășită
Controlul a depistat utilizarea la prepararea mâncărurilor a alimentelor cu data durabilității minimale / data limită de consum depășită

II.    La 62% dintre unitățile de alimentație publică controlate s-au constatat abateri privind  informarea  consumatorilor
2.1.   Lipsa listei meniu cuprinzând produsele care se pot servi în cadrul unității de alimentație publică sau întocmirea acestora era incompletă
2.2.   Lipsa înscrierii în listele meniu a cantității/porție la  preparatele culinare
2.3.  Lipsa elementelor de identificare-caracterizare a alimentelor utilizate ca materii prime la prepararea mâncărurilor/băuturilor, constatându-se cazuri în care nu s-a putut determina data durabilității minimale sau data limită de consum
2.4.  Lipsa informării consumatorilor cu privire la prețurile de vânzare pentru preparate culinare, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare, bere, cafea, țigări

III.  La 43% dintre unitățile de alimentație publică s-a constatat nerespectarea prevederilor legii 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun
3.1. Lipsa afișării avertismentului „În această unitate fumatul este permis” în unitățile de alimentație publică în spațiu total destinat clienților mai mic de 100 m2.
3.2. Lipsa afișării marcajelor privind destinația spațiilor pentru nefumători / fumători
3.3. Lipsa dotării cu sistem de ventilație funcțional, care să asigure eliminarea fumului de tutun
3.4. Nerespectarea Legii nr.349/2002 care interzice comercializarea la bucată a țigaretelor -această abatere s-a constatat la circa 23 operatori economici din jud. Vâlcea, Botoșani, Iași, Vaslui, Dâmbovița și Teleorman.

IV. Abateri privind calitatea serviciilor de alimentație publică
4.1. Dotarea necorespunzătoare a bucătăriilor, respectiv utilizarea de vase și veselă uzate și/sau ciobite
4.2. Utilizarea de dispozitive de măsura neverificate metrologic
4.3. Dotarea necorespunzătoare a saloanelor de servire

V.  Nerespectarea condițiilor de depozitare a alimentelor
Alimente depozitate în alte condiții decât cele prevăzute de producător.

Pe lângă cele 308 de unități de alimentație publică, ANPC a controlat și 696 de unități din rețeaua comercială. Din cei 1004 operatori economici controlați, la un număr de 879 (ccc. 88%) au fost constatate abateri de la prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302