Înființarea unei Școli Naționale de Turism, o prioritate pentru noul Președinte ANT

Înființarea unei Școli Naționale de Turism, o prioritate pentru noul Președinte ANT
person Horeca
access_time_filled

scoalaturism1înființarea unei Școli Naționale de Turism, o dorință mai veche a industriei de resort, are toate șansele să se concretizeze în următorii ani. Noul președinte al Autorității Naționale pentru Turism, Anca Pavel-Nedea, care are o experiență de 17 ani în industria ospitalității, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe, că acesta reprezintă “proiectul ei de suflet” și că a început în acest sens să strângă la aceeași masă toți jucătorii interesați în înființarea acestei școli.

 Anca Pavel-Nedea a subliniat că resursa umană este cel mai important element în industria ospitalității, iar o școală națională de turism este “sângele” care face ca acest mecanism să evolueze.

Venind din industrie și fiind implicată permanent în această muncă extrem de frumoasă, pentru că de aceea am făcut-o atâția ani cu pasiune, dar și în mișcarea asociativă, am cunoscut și cunosc foarte bine problemele stringente ale industriei (…) înființarea unei școli naționale de turism reprezintă în mod sigur proiectul meu de suflet. Mediul privat este cel care dă necesitatea școlii de turism. Industria efectiv urlă în fiecare sezon de litoral, în fiecare sezon de iarnă, după angajați, ne dăm de ceasul morții efectiv. în anii 2014-2015 lucrurile au ajuns deja să fie foarte agresive din punctul ăsta de vedere, adică am lucrat în 2014 cu 50% din personalul de servire pe F&B în vârf de sezon și asta a fost o chestie generală, iar în 2015 a devenit mai rău”, a declarat Anca Pavel-Nedea, care a subliniat că ministerul de resort și mediul privat au mai încercat și în trecut să înființeze o școală de turism.

Noul președinte al ANT a subliniat că această școală de turism nu ar trebui să înceapă să scoată direct manageri: “îmi doresc ca această școală, pentru că am înțeles că așa este sănătos, să nu înceapă cu partea de a scoate manageri – asta nu înseamnă că nu avem nevoie -, dar industria reclamă executive, angajați care să fie bucătari, ospătari, cameriste ș.a”, a subliniat Anca Nedea.

Primul pas a fost făcut. “Ieri (miercuri, 28 octombrie a.c.), cu acordul dl. ministru de resort Mihai Tudose am primit delegația Italiei și am discutat despre modelul școlii naționale italiene de turism, Universita dei Sapori. Eu, ca reprezentant al mediului privat, cunosc această școală, am fost acolo, am vizitat-o, proiectul este realizat strict pe fonduri europene. Ce mi-a plăcut foarte mult la această școală este faptul că există înainte o prospectare. Există specialiști, sociologi, birouri de relaționare cu mediul privat care identifică exact nevoile, meseriile care se caută, problemele cu care se confruntă în absorbție un absolvent, pentru că aici e problema”, a subliniat președintele ANT.

Următorul pas este adunarea la aceeași masă a tuturor jucătorilor din industrie. “Targetul nostru este să aducem la aceeași masă toți jucătorii importanți pentru realizarea unei școli naționale de turism, adică ANT, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, reprezentanți ai mediului privat, Camera de comerț, Asociațiile patronale și Ministerul Educației, proiectul fiind sub patronajul MECT. Adunând jucătorii, am constatat că ANOFM-ul de exemplu deține pe harta țării, birouri sau baze strategice de formare de personal în industria turismului, în ospitalitate. Baze care au dotări bune, făcute din banii statului. Dar legătura acestora cu mediul privat nu există”, a mai declarat președintele ANT, care a precizat că școala de turism ar putea fi realizată doar cu implicarea tuturor jucătorilor din industrie.

întrebată de termenul în care vede realizabil acest proiect, președintele ANT a declarat că: “Am discutat și termenele, pentru că fără acest lucru nu putem fi eficienți. Prospectăm 4 ani pentru punerea bazelor acestei școli”.

Sursă foto: www.cugetliber.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302