Analiză: Firmele de protecţie împotriva incendiilor, un business de viitor

Analiză: Firmele de protecţie împotriva incendiilor, un business de viitor
person Horeca
access_time_filled

firmeprotectieincendii2După tragedia din clubul Colectiv, nu există, probabil, român care să nu fi înțeles consecințele ignorării măsurilor de protecție împotriva incendiilor, spun specialiștii de la KeysFin, care subliniază că cea mai bună dovadă o reprezintă faptul că din magazinele de specialitate au dispărut, practic, tot ce înseamnă produse specializate, de la extinctoare la detectoarele de fum, hidranți etc.

Analiștii de la KeysFin au vrut să afle care sunt efectele în materie de business ale tragediei din Colectiv, dincolo de cele administrative și penale.

Experții au descoperit, astfel, că afacerile din acest sector, identificat cu codul CAEN 8425 – activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora – au un potențial de dezvoltare cu adevărat remarcabil pe termen mediu și lung.

Statisticile KeysFin, realizate pe baza datelor de la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor, arată că în România sunt înregistrate în prezent numai 75 de firme care oferă astfel de servicii.

Raportat la nivelul României, înseamnă că avem nu mai mult de 1,7 companii per județ, ceea ce este extrem de puțin raportat la potențialul de business. Iar dacă luăm în calcul că cele mai multe asemenea societăți sunt înregistrate în București – 57, rezultă că avem zone întregi din țară neacoperite cu astfel de servicii”, afirmă cei de la KeysFin.

Potrivit datelor statistice, numărul firmelor specializate în domeniu a crescut în ultimii cinci ani de la 57 în 2011, la 61 în 2012, 65 în 2013 și 75 în 2014.

Și cifra de afaceri a acestora, pe ansamblu, a crescut în perioada luată în calcul de la 86,1 milioane de lei în 2011, la 101,7 milioane de lei în anul trecut. Profitul a urmat aceiași tendință, de la 9,8 milioane lei în 2011 la 12,2 milioane în 2014.

Interesantă este și evoluția numărului salariaților din acest domeniu, de la 1599 în 2011 la 1926 în 2014.

Statistica ne arată că cele mai multe firme înregistrate în acest domeniu sunt în București-Ilfov, zonă urmată de județele Dâmbovița, Prahova și Arad. Sunt arii întregi pe harta țării unde nu există, practic, servicii specializate în sectorul protecției împotriva incendiilor, iar asta înseamnă un potențial de business foarte bun”, spun experții.

KeysFin estimează un avans semnificativ al numărului firmelor și afacerilor din sector în următorii ani.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern săptămâna trecută, care dă pompierilor dreptul de a sista activitatea firmelor care nu respectă măsurile minime de protecție împotriva incendiilor, va influența semnificativ piața, mai ales în 2016. Din informațiile noastre, există deja comenzi ferme pentru serviciile din domeniu într-un volum de peste 500% față de media ultimilor ani”, spun analiștii.

Vorbim în principal de afaceri din sectorul HORECA (hoteluri, cluburi, restaurante), acolo unde multe firme au preferat să ignore problema protecției împotriva incendiilor. O situație prezentă mai ales în cazul firmelor de tip SRL. La societățile medii și mari, cu spații de producție sau de expunere de mare suprafață, cum sunt mall-urile, problema protecției împotriva incendiilor a reprezentat o preocupare și până în prezent”, au explicat analiștii KeysFin.

Potrivit estimărilor agenției de business management și credit risk management, piața serviciilor de profil va avansa în 2016 cu peste 100%, cifra de afaceri estimată urmând să depășească 200 milioane de lei.

Credem că piața are un potențial semnificativ în viitor. Este dificil de estimat un trend în acest sector, însă având în vedere evoluția cadrului legislativ și a conștientizării de către mediul de afaceri a importanței acestor măsuri, o dublare a activității în domeniu este probabil să intervină. Estimările sunt relative, însă semnalele din piață converg către un asemenea nivel”, spun experții.

“Gândiți-vă că dincolo de sectorul comercial, conștientizarea pericolului incendiilor a fost resimțită puternic și de populație, nefiind exclus să vedem în viitor măsuri specifice și în blocurile de locuințe și la nivelul proprietățile individuale”, consideră aceștia.

“Riscul de incendiu va determina multe asociații de locatari să se doteze cu stingătoare și instalații anti-incendiu pentru spațiile comune. Asta mai cu seamă că anveloparea blocurilor cu materiale în genul polistirenului a crescut sensibil potențial unor incendii puternice, cu rază mare de acțiune”, au mai declarat analiștii de la KeysFin.

Informațiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din România.

Sursă foto: www.contructionweekonline.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302