ANSVSA anunță controale în sezonul estival, în zonele de agrement şi localităţile turistice

ANSVSA anunță controale în sezonul estival, în zonele de agrement şi localităţile turistice
person Horeca
access_time_filled

controalehorecaOdată cu începerea sezonului estival, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus structurilor teritoriale desfășurarea unor controale cu tematică specifică, în zonele de agrement și localitățile de interes turistic.

Astfel, în perioada 15 iunie – 31 august 2016, la nivelul fiecărei DSVSA județene se vor constitui echipe de inspectori care vor desfășura controale oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării și controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Scopul acțiunii este protejarea sănătății consumatorilor, în contextul unei afluențe mari de turiști și a creșterii rulajului de marfă pentru unitățile din industria alimentară din zonele de agrement și localitățile de interes turistic.

Aceste controale oficiale vizează identificarea și retragerea de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică.

în această perioadă, inspectorii ANSVSA vor verifica:

  • condițiile de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică, pizzeriile, cantinele, unitățile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie și patiserie, pensiunile turistice, unitățile de tip hipermarket și supermarket și magazinele alimentare; respectarea cerințelor generale de igienă a alimentelor;
  • respectarea cerințelor pentru înregistrarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților de vânzare cu amănuntul (unitățile de vânzare cu amănuntul trebuie să desfășoare numai acele activități pentru care dețin documente de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor eliberate de către DSVSA);
  • eligibilitatea materiilor prime;
  • trasabilitatea materiilor prime;
  • respectarea cerințelor de igienă privind manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor;
  • respectarea cerințelor de igienă privind expunerea și servirea alimentelor;
  • implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol.

în vederea eficientizării acestor controale oficiale, DSVSA vor solicita sprijinul prefecturilor, în sensul că, Instituția Prefectului va dispune autorităților locale (primăriilor) să informeze DSVSA cu privire la perioadele în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor etc.), în vederea efectuării unor controale oficiale pentru verificarea respectării condițiilor de igienă la prepararea și servirea alimentelor.

DSVSA județene vor comunica opiniei publice rezultatele acestor controale oficiale.

Consumatorii pot sesiza autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.

Sursă foto: www.roturism-info.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302