Colectia de vinuri a lui Andrew Lloyd Webber vanduta cu peste 4 milioane euro

Colectia de vinuri a lui Andrew Lloyd Webber vanduta cu peste 4 milioane euro
person Horeca
access_time_filled

sothebys-HK-2011

Â

Licitatia mult asteptata, tinuta la Hotelul Mandarin Oriental din Hong Kong, a oferit 8.837 de sticle de vinuri clasice frantuzesti, inclusiv ceea ce expertii considera ca fiind cele mai bune vinuri albe de Burgundia aflate vreodata la vanzare in Asia. Estimarile de dinaintea licitatiei sugerau ca cele 746 loturi (in cele mai multe cazuri casete de 12 sau sase sticle, precum si sticle individuale) aveau sa ajunga la 3 milioane euro, dar sala de licitatie s-a umplut la capacitatea sa maxima, cu ceea ce Sotheby’s spunea ca au fost „oferte insufletite si joviale din toata Asia”. Cumparatorii au licitat din sala, prin Internet sau la telefon.

Jeannie Cho Lea, expert in vinuri rezident in Hong Kong, spunea pentru The Sunday Telegraph: „Este clar ca vinurile de colectie oferite de casele de licitatii nu au atins inca punctul de saturatie. Cei care urmaresc pietele vorbesc despre oboseala licitatiei si balonul de sapun al licitatiei, insa, pana acum, cererea este in continuare una puternica. Å¢inand cont ca exista o clasa de mijloc de cateva sute de milioane, multi fiind pasionati de vinuri, cererea ar putea sa continue in acest ritm pentru urmatorul an sau doi”.

Andrew Sotheby

Lordul Lloyd-Webber este cunoscut ca un impatimit colectionar de vinuri si connoisseur. A inceput sa adune sticle deosebite inca de cand era adolescent, descoperind vinul de la varsta de noua sau zece ani, prin unchiul si matusa lui, colectionari de vinuri italiene. O parte a colectiei a fost pastrata in pivnitele, cu temperatura controlata, conacului Lordului Lloyd Webber din Sydmonton Court, Hampshire. Colectionarul de 62 de ani, proprietarul unei averi fabuloase de 830 de milioane de euro, spunea ca a vandut vinul pentru ca nu avea suficient spatiu pentru a-l depozita. Acesta mai declara ca se bucura ca vinul a fost vandut in Asia, unde sunt atat de multi entuziasti ai vinurilor.

Cea mai scumpa sticla dintre toate este un magnum 1990 Domaine de la Roman©e Conti, care s-a vandut pentru 20.700 euro, in timp ce cele mai scumpe sticle de dimensiune standard, Domaine de la Roman©e Conti din 2002, s-au vandut pentru aproape 10.000 euro fiecare.

andrew wine

Stephen Brook, expert in vinuri si scriitor, spunea: „Pretul vinului depinde de multe ori de provenienta sa. Daca vine direct din chateau va valora mai mult, iar eu imi imaginez cu certitudine ca Lordul Lloyd Webber a avut multa grija de colectia sa. Multi oameni ca el cumpara mai mult vin decat pot bea – vinuri blue chip, cele mai solide pe piata – si le pastreaza ca investitie. Daca valoarea scade, pot fi baute, pe cand daca aceasta creste, pot fi vandute cateva cutii, iar banii reinvestiti in stocul personal”.

Sotheby’s nu a divulgat numele cumparatorilor vinurilor de colectie, dar a afirmat ca primele zece loturi au fost cumparate de persoane private din Asia.

Sursa: Artmark.ro

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302