Cum a ajuns România la cea mai mare creştere a producţiei de vin din lume

Cum a ajuns România la cea mai mare creştere a producţiei de vin din lume
person Horeca
access_time_filled

productievinVinul bun are nevoie de timp! Iar industria românească de profil pare că urmează aceeași traiectorie. După mai bine de 10 ani de convulsii, reorganizări și războaie cu piața neagră, business-ul din sectorul viticol a ajuns aproape de maturitate, arată o analiză KeysFin.

După doi ani de scăderi consecutive, producția de vin a României a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial.

Potrivit datelor KeysFin, afacerile din sectorul producției viticole au atins, în 2015, nivelul de 680 de milioane de lei, iar în 2016 ar putea depăși nivelul de 723 de milioane de lei, înregistrat în 2013.

Evoluția pozitivă este pusă de analiști în legătură directă cu producția spectaculoasă de vin înregistrată în acest an, de peste 4,8 milioane de hectolitri.

în 2015, cele mai importante zone producătoare erau Vrancea, Buzău, Iași, Vaslui, Constanța și Dolj.

productievinromania

Datele Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată un avans de 37% pentru industria românească de vin, cel mai mare avans la nivel mondial. Este un semnal semnificativ, pozitiv, care indică faptul că piața vinului a atins un nivel optim și un grad de maturizare ridicat”, afirmă analiștii de la Keysfin.

Datele statistice, analizate de KeysFin, arată că la finele anului trecut erau înregistrați oficial 217 producători de vin (COD CAEN 1102 – fabricarea vinurilor din struguri), cei mai mulți în Vrancea (69), București (24), Prahova (18), Constanța (11) și Buzău (10).

Cele mai importante companii, exclusiv pe acest cod CAEN, după cifra de afaceri înregistrată în 2015, erau Cramele Recas SA, Zarea, Vinexport și Trade-Mark SA.

Rezultatele înregistrate de producătorii români arată că aceștia încep să culeagă roadele optimizării producției și mai ales a distribuției la nivel local și internațional. Vinul românesc a căpătat o cotă tot mai mare de piață, iar marketingul susținut a făcut ca afacerile acestora să evolueze pe un trend pozitiv”, au explicat analiștii.

Potrivit acestora, scăderea numărului producătorilor se datorează, într-o mare măsură, maturizării pieței. „Pe piață au rămas doar firmele puternice, capabile din punct de vedere logistic și financiar să susțină dezvoltarea unei producții optime în condițiile meteo specifice României și, nu în ultimul rând, provocărilor de ordin fiscal și financiar (insolvențe, plăți cu întârziere, blocaj financiar etc)”, mai spus experții de la KeysFin.

VIN 2

ROMâNIA, LOCUL 13 DIN LUME

La capitolul viticol, România se află în prezent pe locul al 13-lea la nivel mondial. Cei mai importanți producători sunt italienii, cu un volum al producției de vin de 48,8 milioane hectolitri in 2016, în scădere cu 2% de la 50 milioane hectolitri în 2015, urmați de francezi, cu 41,9 milioane hectolitri (-12%), spanioli, cu 37,8 milioane hectolitri (+1%), americani, cu 22,5 milioane hectolitri (+2%) și australieni, cu 12,5 milioane hectolitri (+5%).

Producția globală de vin a scăzut în 2016 cu 5% (15 milioane hectolitri) față de anul trecut, de la 274,4 milioane hectolitri la 259,5 milioane hectolitri, potrivit datelor preliminarii prezentate joi de directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.

Consumul de vin la nivel mondial este estimat să atingă între 239,7 și 246,6 milioane hectolitri, comparativ cu circa 240 milioane hectolitri în 2015.

Informațiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din Romania.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302