Gault&Millau a lansat prima ediție a ghidului dedicată vinurilor românești

Gault&Millau a lansat prima ediție a ghidului dedicată vinurilor românești
person Horeca
access_time_filled
  • Ghidul Gault&Millau de vinuri românești 2019 include 152 de vinuri de la 63 de crame.

ghidgaultmillauvinuriromaniaGault&Millau a lansat pe 27 noiembrie prima ediție a ghidului dedicată vinurilor românești, o selecție a celor mai bune vinuri românești plasate într-un context internațional prin metodologia și echipa de evaluatori implicate, așa cum declara în urmă cu câteva săptămâni Ștefan Mortici, co-CEO Gault&Millau România.

Metodologia a presupus trei etape principale, precum și colaborarea cu o echipă de experți locali pentru etapele de pre-selecție si cu o echipă de experți internaționali pentru etapa finală, cea de evaluare.

în prima etapă s-a realizat o listă lungă a vinurilor românești de peste 1000 de referințe cu sprijinul lui Sergiu Nedelea (somelier) și Robert Marshall (consultant, WSET). Experții locali au făcut apoi o selecție de 220 de etichete în a doua etapă, plecând de la lista lungă de  +1000 de referințe. Criteriile esențiale au fost reprezentativitatea soiurilor, specificul local și regional, dimensiunea cramelor vechimea vinului, disponibilitatea pentru achiziție/ consum.

A treia etapă, evaluarea, a fost realizată de o echipă de experți internaționali formată din Ana Săpungiu (Master of Wine), Caroline Gilby (Master of Wine) și Isa Bal  (Master Sommelier).  în vederea evaluării vinurilor, echipa de experți internaționali a aplicat metodologia internațională Gault&Millau și a atribuit astfel scoruri aferente fiecărei etichete în urma unor degustări desfășurate în mai multe runde. Degustarile au fost ’semi-blind’, evaluatorii neștiind etichetele, având însă la dispoziție informații despre varietățile de struguri din vin și despre anul de producție.

Ghidul Gault&Millau de vinuri românești 2019 include 152 de vinuri de la 63 de crame.

Cel mai mare scor al unui vin românesc in clasamentul Gault&Millau este de 94 de puncte din 100, pentru Smerenie 2016 de la crama Oprișor, care a primit și premiul pentru Cel mai bun vin roșu.

22 de vinuri românești au obținut un scor de +90 de puncte, printre care vinuri roșii, albe, rosé și dulci, realizate din soiuri internaționale, dar și autohtone. Această performanță demonstrează diversitatea și complexitatea pieței, calitatea vinului local și competitivitatea acestuia, spun reprezentanții Gault&Millau.

Cea mai importantă concluzie a acestei prime ediții a ghidului este că soiurile locale reprezintă șansa României la un loc important pe scena globală a pieței de vinuri, fie ca este vorba despre Fetească Neagră sau Albă, Negru de Drăgășani sau unele mai puțin cunoscute precum Zghihara de Huși.

în perioada imediat următoare, ghidul Gault&Millau de vinuri românești va fi lansat la Paris pe 8 decembrie și prezentat la Bordeaux în februarie 2019 la Cité du Vin, unul din cele mai importante târguri de vin din lume, ambele proiecte desfășurându-se în cadrul Saison France-Roumanie.

Ghidul va fi promovat în toată rețeaua Gault&Millau, atât în Europa cât și în spațiul extra-european (Australia, Canada, Japonia) prin evenimente, articole despre vinurile selectate și interviuri cu producătorii români.

Prin lansarea ghidului de vinuri românești Gault&Millau, România se alătură unei tradiții impresionante, fie că este vorba despre Franța (1984 – primul ghid Gault&Millau de vinuri; 2013 – primul ghid Gault&Millau de șampanii), Germania (care în 2018 a aniversat 25 de ediții anuale ale ghidului Gault&Millau de vinuri) sau Austria. în 2019 Gault&Millau va lansa ghidul de vinuri în două dintre cele mai dinamice țări în piața globală de vinuri: Australia și Georgia.

Ghidul Gault&Millau de vinuri românești va putea fi achiziționat din rețeaua clasică de distribuție a presei și din lanțuri de librării la prețul de 49 de lei.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302