Oportunități de afaceri pentru firmele din sectorul alimentar la “Piazza Liguria”

Oportunități de afaceri pentru firmele din sectorul alimentar la “Piazza Liguria”
person Horeca
access_time_filled

Pe 6 noiembrie s-a desfășurat la București, la Hotel Marshal Garden, evenimentul „Piazza Liguria”, organizat de către Liguria International în colaborare cu ICE – Agenția pentru Comerț Exterior și cu sprijinul Regiunii Liguria, al Camerei de Comerț din Savona și Agenția Specială a C.C.I.A.A. Savona.

Manifestarea a reprezentat o ocazie de business pentru 8 producători importanți din Regiunea Liguria care au avut întâlniri bilaterale cu peste 50 de parteneri: importatori, distribuitori, buyer-i din sectorul marii distribuții, restaurante, managers food&bar și magazine de specialități.

În România, unde produsele enogastronomice italiene sunt din ce în ce mai apreciate de către consumatorii care le apreciază calitatea și varietatea din numeroasele oferte regionale și teritoriale, reprezentanții firmelor au avut ocazia să aprecieze „îndeaproape” produsele din această regiune și să evalueze gustul inimitabil și aroma unică a produselor „Made in Italy” tipice Liguriei cum ar fi vinul, uleiul extravirgin de măsline, pastele, măslinele, tartele sărate și dulci cu diverse umpluturi, focaccia cu cremă de anșoa și ardei iute, focaccia cu cremă de trufe și șuncă, pizza cu roșii și anșoa, cepșoare în oțet balsamic, ciuperci și ciocolată.

piazzaliguria2014

Cultura gastronomică italiană s-a integrat deja în obiceiurile alimentare ale românilor care în viața de zi cu zi alternează felurile de mâncare locale cu pastele și pizza. 

Schimburi comerciale Italia – România

Italia continuă să fie unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României situându-se și în prezent pe locul al doilea, după Germania. Schimburile comerciale între cele două țări au ajuns în primele șase luni ale anului 2014 la un total de 6,2 miliarde de euro, inregistrand o creștere de 6,2% față de aceeași perioadă a anului trecut și atingând o cotă de 11,3% în schimburile comerciale ale României.

România a exportat în Italia produse în valoare de 3,052 miliarde de euro (+ 7,9% față de primele șase luni din 2013), în timp ce importurile din Italia au ajuns la o valoare de 3,202 miliarde de euro (+ 4,7% față de prima jumătate a anului 2013). Soldul balanței comerciale a României în ceea ce privește comerțul cu Italia a înregistrat o valoare negativă de 150 de milioane de euro.

Schimburi comerciale agroalimentare Italia – România

În primele șase luni ale anului 2014, exporturile de produse agroalimentare către Italia au reprezentat 17,7% din totalul exporturilor de produse agro-alimentare ale României (cu o valoare de 371,9 milioane de euro), în creștere cu 39,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, importurile de produse alimentare din Italia au reprezentat 6,1% din totalul importurilor de produse alimentare ale României (cu o valoare totală de 159,2 milioane de euro), înregistrând o creștere de doar 2,1% față de aceeași perioadă din 2013. Toate categoriile de produse agro-alimentare au înregistrat creșteri la export în prima jumătate a anului 2014. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate pentru categoriile de grăsimi și uleiuri vegetale (+ 200%), urmate de produse alimentare, băuturi și tutun (+ 48,9% ), animale vii și produse de origine animală (+ 22,9%) și produse vegetale (+17,4).

În ceea ce privește importurile din Italia, în prima jumătate a anului 2014 acestea au crescut doar pentru animalele vii și produsele de origine animală (+17%) și produsele vegetale (+ 3,3%), în timp ce alimentele, băuturile și tutunul au înregistrat o reducere de 7,5%, iar grăsimile și uleiurile vegetale o scădere de 6,2%.

Schimburi comerciale Liguria – România

Regiunea Liguria a exportat în România în prima jumătate a anului 2014 produse în valoare de 29,3 milioane de euro (în scădere cu 6,7% față de aceeași perioadă a anului 2013). Principalele produse exportate au fost cocs-ul și produsele derivate din procesul de rafinare a petrolului, produsele chimice, metalurgice, autovehiculele, remorcile și semi-remorcile.

Importurile din România au totalizat 7,84 milioane de Euro cuprinzând în principal articole de îmbrăcăminte, mașini și echipamente, lemn și produse din lemn și plută.

Schimburi comerciale agroalimentare Liguria – România

Produsele alimentare exportate din regiunea Liguria au atins în prima jumătate a anului 2014 o valoare de 744 mii de euro (+ 4,7%), în timp ce importurile de produse alimentare din România a ajuns la 300 de mii de euro (o creștere de 83,4% față de prima jumătate a anului 2013).

Din categoria produselor alimentare, regiunea Liguria a exportat în România alte produse alimentare (zahăr, cacao și ciocolată, ceai și cafea, mâncăruri semipreparate și alimente dietetice) în valoare de 477 de mii de euro (-0.6% față de primele șase luni din 2013), produse pentru hranirea animalelor în valoare de 129 de mii de euro (+ 22,2% față de aceeași perioadă a anului 2013), produse din faină pentru cuptor în valoare de 60 de mii de euro (+ 66,2%) și produse lactate în valoare de 60 de mii de euro (+ 157,9%).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302