Sondaj de opinie privind comunicarea informațiilor referitoare la siguranța alimentelor

Sondaj de opinie privind comunicarea informațiilor referitoare la siguranța alimentelor
person Horeca
access_time_filled

sigurantaalimentelorsondajAutoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a lansat în data de 23 februarie a.c. un sondaj de opinie privind modul în care se comunică informațiile referitoare la siguranța alimentelor, în contextul incertitudinii științifice(*). România va participa la acest sondaj, care se va desfășura pe tot parcursul acestui an, alături de alte state membre, precum: Germania, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru și Spania.

în domeniul siguranței alimentelor, cunoștințele experților trebuie convertite pentru audiență într-un limbaj clar și inteligibil, fără să afecteze rigoarea științifică. Există multe situații în care informații referitoare la siguranța alimentelor sunt transmise de mass media sau percepute de consumatori într-un mod aproximativ și incomplet, datorită lipsei de cunoștințe aprofundate în acest domeniu.

Acest tip de comunicare poate schimba atitudinea consumatorilor, ceea poate induce o stare de panică nejustificată și un impact economic local și global important, cu pierderi în cuantum de până la 60% în cazul producției și comercializării unor anumite produse alimentare”, se arată într-un comunicat emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Comunicarea informațiilor științifice trebuie să fie echilibrate de claritatea și de simplificarea mesajului, prin eliminarea detaliilor inutile, spun reprezentanții ANVSA, care îi îndeamnă pe cei interesați să participe la acest sondaj. “Ajutați-ne să explicăm mai bine! Participați la sondaj!”, spun aceștia.

Chestionarul îl puteți completa online, accesând link-ul de pe prima pagină a site-ului ANSVSA: www.ansvsa.ro sau de pe pagina de Facebook a instituției (link direct: http://bit.ly/2l2R9kv)

Data estimată pentru finalizarea sondajului este 12 martie 2017.

(*) Incertitudinea științifică este definită ca fiind totalul tipurilor de limitări ale cunoștințelor (datelor, informațiilor) pe care le au evaluatorii la dispoziție la momentul realizării unei evaluări științifice, în timpul și cu resursele existente. Aceste limitări sunt luate în calcul în concluzionarea evaluărilor de risc de către oamenii de știință.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302