Studiu: Creșterea accizei la bere, factorul cheie pentru scăderea pieței berii

Studiu: Creșterea accizei la bere, factorul cheie pentru scăderea pieței berii
person Horeca
access_time_filled

accizalaberePresiunea fiscală pe piața berii instalată la începutul anului trecut, odată cu creșterea cu 16% în lei a nivelului accizei, a reprezentat factorul determinant pentru contracția cu 10% a pieței berii, confirmă un studiu efectuat de compania de cercetare și consultanță Regioplan privind contribuția sectorului berii la economia României în 2013, având la bază o metodologie dezvoltată împreună cu EY.

Ca urmare, deși veniturile la bugetul statului provenite din acciza plătită de sectorul berii au crescut cu 9% la nivelul anului 2013, contracția de 10% a pieței a indus o scădere a veniturilor colectate din TVA și alte taxe, atât la nivelul sectorului berii, cât și la nivelul industriilor conexe. Astfel, în 2013, contribuțiile la bugetul de stat generate de sectorul berii direct și indirect, prin industriile conexe, au scăzut cu 4%, echivalând cu 30 milioane euro. În total, nivelul contribuției cumulate la bugetul de stat generată direct și indirect de sectorul berii, a scăzut de la 728 milioane euro în 2012 la 697 milioane euro în 2013.

Concentrându-se pe efectele induse la nivelul întregii economii a României de această scădere înregistrată pe piața berii în 2013, specialiștii de la Regioplan au mai concluzionat:

•    Numărul locurilor de muncă generate direct și indirect de sectorul berii la nivelul economiei României s-a redus cu 9%, scăzând de la 76.700 în 2012, la 69.700 la sfârșitul anului 2013
•    Cea mai mare scădere înregistrată la nivelul locurilor de muncă a vizat sectorul ospitalității, unde scăderea a atins 23%, de la 30.700 în 2012, la 23.700 în 2013
•    Valoarea adăugată generată de sectorul berii la nivelul întregii economii naționale a scăzut cu aproape 10%, de la 570 milioane euro în 2012, la 517 milioane euro în 2013
•    Deși românii au venituri medii mai mici de 6 ori decât cele ale germanilor, într-un top al țărilor europene realizat în funcție de nivelul de accizare raportat la puterea de cumpărare a locuitorilor, România se clasează cu 13 locuri în fața Germaniei. Printre țările cu niveluri de acciză mai mici decât în România se numără și Cehia, Belgia sau Spania.

Studiul nu face decât să reconfirme ceea ce am comunicat în repetate rânduri. Deși în viziunea Guvernului creșterea accizei reprezintă o măsură de stimulare a veniturilor la bugetul de stat, ea are un efect de bumerang: creșterea veniturilor la bugetul de stat din acciză este absolut anihilată de scăderea mult mai mare a veniturilor colectate prin intermediul altor taxe și a TVA-ului. Nu putem decât să sperăm că autoritățile vor înțelege, fie și în al 12-lea ceas, că factorii care pot asigura un nivel ridicat al veniturilor bugetare provenite din taxele plătite de sectorul beri, sunt revenirea la nivelul minim european de acciză și aplicarea unui tratament fiscal echitabil pe piața băuturilor fermentate„, a declarat dl. Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României.

Cu un nivel zero al evaziunii fiscale pe lanțul de producție, sectorul berii contribuie în prezent cu peste 60% din totalul accizei colectate la bugetul de stat de pe piața băuturilor alcoolice, aproape jumătate din prețul unei beri fiind reprezentat de taxe.

Având în vedere tot acest context, am decis că a venit momentul să îi invităm pe toți cei care iubesc berea să fie alături de noi în toate demersurile pe care le facem. Astfel, la începutul acestei luni am lansat petiția online: salveazăberea.ro, unde toți cei care cred că această băutură merită să fie tratată corect, își pot manifesta susținerea. Este un moment fără precedent, dar vrem să demonstrăm tuturor că berea, pentru a continua să facă parte din viața românilor, trebuie susținută„, a completat Constantin Bratu.

Cu investiții ce au atins până acum 1,3 miliarde euro, sectorul berii asigură direct și indirect un număr de 69.700 de locuri de muncă la nivelul întregii economii a României. Doar în agricultură, numărul celor care au un loc de muncă datorat producției de bere se ridică la peste 17.000.  Numărul celor care lucrează în zona de producție a berii a atins un număr de 5.700 în 2013.

Din punct de vedere al producției de bere, România a înregistrat la nivelul anului 2013 un volum de  16,3 milioane hl, clasându-se pe locul 8 în Europa și pe locul 25 în lume, producția internă fiind comparabilă cu state cu tradiție îndelungată în domeniu, precum Belgia sau Cehia.

Sursă foto: www.huffingtonpost.com

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302