Trei greșeli întâlnite la implementarea meniului conform ordinului 201 al ANPC

Trei greșeli întâlnite la implementarea meniului conform ordinului 201 al ANPC
person Horeca
access_time_filled


Nutrimeniu
Ordinul 201/2022 al ANPC va intra în vigoare la data de 15 martie 2023. După cum probabil știți deja, acest ordin prevede indicarea ingredientelor cu gramajele aferente, a valorilor nutriționale, aditivilor și alergenilor pentru fiecare preparat din meniu.
Puteti găsi textul oficial aici https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/259513

Kasyna online akceptujące płatności Blik https://kasynoonlineblik.net/, zyskują popularność wśród graczy ze względu na wygodę i bezpieczeństwo. Jednak zapewnienie zgodności z przepisami, takimi jak ANPC Order 201, jest wyzwaniem. Jednym z częstych błędów pojawiających się podczas projektowania menu w celu zapewnienia zgodności z tym rozporządzeniem jest pomijanie ważnych informacji o wartościach odżywczych. Podczas gdy gracze mogą cieszyć się płynnym procesem transakcji z Blik, restauratorzy powinni również priorytetowo traktować przejrzystość, dokładnie wymieniając składniki, wartość odżywczą, dodatki i alergeny dla każdego dania w gramach. Niedostarczenie tych informacji nie tylko grozi grzywnami ze strony organów regulacyjnych, ale także podważa zaufanie konsumentów, którzy są coraz bardziej świadomi swoich potrzeb żywieniowych. Chociaż pokusa szybkich transakcji za pośrednictwem Blik może przyciągnąć wielu graczy, ważne jest, aby utrzymywać aktualne informacje o menu, aby zaspokoić potrzeby graczy.


Important de reținut
În practică am observat anumite interpretări ale ordinului care, după discuțiile noastre cu domnul Horia Constantinescu, președintele ANPC, sunt greșite, și anume:
• Se indică cantitatea ingredientelor din rețetar, și nu cantitatea netă (cea care ajunge în farfurie). / Trebuie menționată cantitatea așa cum ajunge la consumatorul final;
• Nu se menționează ingredientele care au mai puțin de 20 de grame. / Toate ingredientele trebuie trecute, se poate omite doar cantitatea mai mică de 20 de grame;
• Nu se menționează datele de pe eticheta produsului dacă au mai puțin de 20 de grame, chiar și atunci când au aditivi. / Toate produsele compuse trebuie menționate în meniul extins, dacă au aditivi pe etichetă.

Indicarea cantității produsului finit

Pentru indicarea cantității, este important să cântărim ingredientele din produsul final și să scriem în listă cantitatea care ajunge în farfurie.
Produsele principale, precum carnea, legumele și mai ales cerealele își schimbă considerabil cantitatea după gătire. Pierderile variază în medie între 20 și 40%, iar la orez sau paste volumul poate crește între 200 și 300%, iar alte legume au și ele pierderi. Din acest motiv, este necesar ca în meniu să notăm cantitatea finală de carne, iar valorile nutriționale să fie cele pentru ingredientul gătit, nu pentru cel crud.
Pe măsură ce ponderea unui ingredient scade, diferențele nu mai sunt atât de mari, dar pentru carne și ingredientele principale care au pierderi, noi recomandăm cântărirea lor pentru a evita amenzi.

Indicarea ingredientelor cu mai puțin de 20 de grame
Dacă ne uităm în documentul de aici: https://anpc.ro/wp-content/uploads/2023/02/consiliere-cadru-legislativ.pdf, pus la dispoziție de ANPC, vedem mențiunea TOATE ingredientele.
Conform discuțiilor noastre cu domnul Horia Constantinescu, președintele ANPC, absolut toate ingredientele trebuie menționate, se poate omite cantitatea exactă în cazul în care nu depășește 20 de grame.
În practică, am observat situații în care Baza pentru mâncăruri (Delikat/Vegeta etc.) nu era trecută, ceea ce este incorect, mai ales că Baza pentru mâncăruri are în general aditivi.
Domnul Horia Constantinescu a spus că aditivii din produsele folosite trebuie menționați, și dacă acel produs este pus 0.01 grame în preparatul final.

Menționarea datelor de pe etichetă
În baza documentului pus aici de ANPC https://anpc.ro/wp-content/uploads/2023/02/consiliere-cadru-legislativ.pdf au apărut mențiunile de meniu extins și meniu rezumat.
Meniul rezumat este cel care trebuie să ajungă în formă printată pe masa consumatorului. Acesta trebuie să conțină numele preparatului, cantitatea netă, prețul, lista de ingrediente cu gramajele aferente, e-urile (inclusiv din produsele care nu depășesc 20 de grame) și alergenii.

Meniul rezumat


Pentru meniul extins, cel care trebuie să existe și fizic, printat, dar care este disponibil doar la cererea consumatorului, trebuie să apară datele de pe eticheta produsului compus. Puteți vedea mai jos cum arată atunci când folosim o Bază pentru mâncăruri.


Nu trebuie menționat producătorul/marca, doar numele produsului, dar aici trebuie să fie numele corect de pe etichetă, nu vom scrie parmezan, dacă pe etichetă scrie brânză dură.


Disclaimer
Deși facem foarte multe eforturi pentru a oferi informații corecte, există foarte multe situații diferite, și chiar și experții cu care am discutat au păreri împărțite. Informațiile noastre sunt cu titlu de recomandare, fiecare unitate de alimentație publică decide singură, pe baza informațiilor legale, cum dorește să alinieze meniul la cerințele ordinului 201.


Câteva resurse care pot fi de ajutor:
Lege: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/259513
Document consiliere ANPC: https://anpc.ro/wp-content/uploads/2023/02/consiliere-cadru-legislativ.pdf
Mai multe exemple din aplicatia Nutrimeniu.ro https://nutrimeniu.ro/ghid-aplicat-implementare-ordinul-201-horeca
Articol cu declarații ale domnului Horia Constantinescu, președinte ANPC: https://www.startupcafe.ro/afaceri/reguli-patroni-restaurante-antreprenori-meniu-aditivi-anpc.htm

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302