TVA-ul la pâine scade la 9% începând cu 1 septembrie

TVA-ul la pâine scade la 9% începând cu 1 septembrie
person Horeca
access_time_filled

tvapaineGuvernul României a anunțat ieri că de la 1 septembrie taxa pe valoarea adăugată la pâine va scădea la 9%, de la 24% cât este în prezent.

„Mâine (marți, 30 iulie, n.r.) vom adopta o ordonanță prin care TVA pe tot lanțul producției de pâine va fi redus la 9%. Eventualul impact negativ asupra bugetului de stat, produs de această măsură la care am ținut foarte mult și de la care sperăm să aducă efecte pozitive, în primul rând în ceea ce privește combaterea evaziunii, dar și încasări suplimentare și eventualele scăderi de prețuri sunt compensate de o creștere convenită la accizele pe alcool și la bunuri de lux”, a declarat premierul României.

Astfel, accizele la alcool vor crește de la 750 de euro pe hectolitru, la 1.000 de euro pe hectolitru, a precizat ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.

Premierul a declarat că speră ca reducerea taxei pe valoare adăugată la pâine, să se dovedească un angajament de succes și, că dacă se va dovedi, acest lucru va ajuta guvernul să extindă un regim de TVA diferențiat și către alte categorii.

„Dacă vom avea succes și se va dovedi că am gândit corect, că reducem evaziunea fiscală, că avem, practic, și încasări mai bune, și îi încurajăm pe producătorii corecți, cei care emit facturi, cei care sunt fiscalizați, în mod sigur, succesul acestui proiect ne va ajuta să extindem un regim de TVA diferențiat și către alte categorii. Îmi doresc foarte mult să se dovedească că a fost un proiect corect”, a precizat Victor Ponta.

Guvernul nu urmărește scăderea imediată a prețului pâinii prin scăderea TVA, ci reducerea la jumătate a evaziunii fiscale în domeniu, care ajunge, în prezent, și la 80% pe lanțul economic al produselor de panificație, a declarat ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.

„Obiectivul major, așa cum am anunțat în nenumărate rânduri când am propus reducerea TVA la pâine, este nu de a scădea imediat prețul, ci de a reduce evaziunea fiscală semnificativ. Pe baza analizelor făcute de asociația marilor producători și, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscală ajunge pe anumite segmente, pe acest lanț, și până la 80%”, a spus Chițoiu.

El a precizat că scopul urmărit de Executiv este acela de a reduce semnificativ, respectiv peste 50%, evaziunea fiscală în domeniul produselor de panificație.

„Este o măsură excelentă, cea mai înțeleaptă chestie, care chiar dacă vine mai târziu, mai bine mai târziu decât niciodată. În acest moment, piața pâinii este în proporție de 70% o piață neagră. În acest fel, prin diminuarea TVA toată lumea va intra în normalitate. Chiar dacă în primă fază statul va trece printr-o diminuare a încasărilor din TVA, pe termen lung va câștiga mai mult. Clar vom avea și o diminuare a prețului la pâine cu circa 10%. Până la urmă prețul pâinii trebuie să fie unul popular și cred că măsura ar trebui extinsă și la lapte și carne. Așa s-ar impune. Aș compara măsura aceasta cu aceea de taxare inversă la cereale. Și acolo era evaziunea cât casa, dar după implementare efectele au fost vizibile. A fost o măsură mai mult decât benefică”, a spus pentru Ziarul Financiar Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova, cu afaceri de 160 milioane de euro din agricultură și procesare alimentară.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302