Ungaria a introdus taxa pe alimente nesănătoase

Ungaria a introdus taxa pe alimente nesănătoase
person Horeca
access_time_filled

Începând cu 1 septembrie 2011 în Ungaria a intrat în vigoare o lege controversată care instituie taxe pe produsele alimentare nesănătoase. Noua lege, care ar trebui să aducă statului aproximativ 74 de milioane de euro pe an, are ca obiectiv schimbarea obiceiurilor alimentare ale ungarilor și vizează alimentele cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, precum biscuții sărați sau dulci, ciocolata, înghețata, băuturile energizante, prăjiturile preambalate și chipsurile.
versusAutoritățile din țara vecină au motivat introducerea taxei prin necesitatea de a promova un mod de viață sănătos și de a limita consumul excesiv de sare zahăr și grăsimi, care poate cauza diverse maladii precum obezitatea.
Legea omite totuși, contrar obiectivului său, taxele la numeroase alimente tradiționale ungurești, precum cârnații, mezelurile și numeroase produse pe bază de slănină.
Experții sunt îngrijorați însă de eventualele consecințe economice ale noii măsuri. Potrivit cotidianului economic Vilaggazdasag, proprietarul german al Chio-chips, informat cu privire la noua taxă, a decis să revină asupra deciziei sale de a localiza în Ungaria noua sa fabrica de popcorn și snacks-uri. Experții economici consideră ca decizia producătorului german nu va fi singura de acest fel. Conform acestora, și producătorul de băuturi energizante ‘Hell’ ar intenționa un gest similar.
Introducerea unor taxe mai aspre pe mâncarea nesănătoasă a stârnit o nouă dezbatere fatasupra efectelor acestor taxe pentru asupra oamenilor săraci. Criticii, inclusiv unii doctori și nutriționiști, precum și organizații care lucrează cu săracii, s-au opus introducerii acestei taxe. Ei argumentează faptul că oamenii săraci sunt mai predispuși să mănânce mâncare cu mai multe calorii pentru că ele sunt mai ieftine decât opțiunile sănătoase precum legumele și cerealele, și, în aceste condiții, ei se vor orienta spre produse și mai ieftine și vor avea astfel o dietă și mai dezechilibrată nutrițional.
Președintele Hungarian National Heart Foundation, a combătut această afirmație și a declarat că produsele taxate nu sunt esențiale, iar oamenii se pot descurca fără ele.
Introducerea taxei vine pe fondul unei epidemii de obezitate la nivel mondial. Potrivit ultimelor date de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică aproximativ 1 din 2 adulți din Ungaria este supraponderal sau obez. Și alte țări precum Danemarca, Finlanda sau Norvegia taxează alimentele considerate nesănătoase.

Sursa: www.europost.bg

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302