Aer conditionat

Aer conditionat
person Horeca
access_time_filled
Prima forma de „aparat de aer conditionat” a fost un sistem de apeducte in peretii incaperilor. Bazata pe folosirea apei reci, metoda era accesibila numai claselor superioare, deoarece apa era o resursa pretioasa la acea vreme. in secolul XVIII, omul de stiinta Michael Faraday a descoperit ca amoniacul lichid produce inghet. in 1842, fizicianul american John Gorrie a creat primul sistem de refrigerare a apei pentru a produce gheata. Tot el a implementat ideea de a utiliza sistemul de refrigerare pentru a raci aerul din spitele si case, asa a aparut aerul conditionat. Sistemul comprima aerul cu ajutorul unui compresor de aer, apoi racea partial aerul cald cu apa inainte sa-i permita sa se extinda. Expansiunea izotermala racea aerul la o temperatura suficient de scazuta incat sa inghete apa si sa produca gheata. Gorrie a construit un prototip functional al aparatului, dar sistemul sau a fost un esec comercial. Termenul de „aer conditionat” a aparut in 1906, cand un inginer din industria textila, Stuart Cramer, l-a folosit. Acesta a experimentat diferite feluri de a ameliora efectele aerului uscat generat de procesul de productie. Experimentul pe care Cramer l-a initiat a avut un efect considerabil asupra calitatii aerului din fabrica. Primele aparate cu rol de a controla umiditatea aerului au fost inventate la inceputul secolului XX pentru a fi folosite in tipografii.
ice
Aparatele de aer conditionat au inceput sa fie folosite la scara larga in anii 1950, pentru a raci aerul din case sau automobile.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302