Industria ospitalitatii din Romania ofera salarii mai mici ca in Bulgaria

Industria ospitalitatii din Romania ofera salarii mai mici ca in Bulgaria
person Horeca
access_time_filled

Industria ospitalitatii din Romania ofera salarii mai mici ca in Bulgaria

Angajatii din hoteluri si restaurante au primit in luna septembrie 2010 cele mai mici salarii nete din Romania, respectiv 787 lei, doar 180 de  euro. Comparatia cu alte tari in ceea ce priveste salarizarea personalului din industria ospitalitatii, nu ne este deloc avantajoasa, angajatii nostri fiind cel mai prost platiti din Europa de Est. in Polonia, salariile din industria horeca sunt de patru ori mai mari, iar in Ungaria de aproape trei ori mai mari ca la noi.

salariat

Potrivit Institutului National de Statistica din Bulgaria, salariul mediu net al angajatilor din domeniul horeca este de aproximativ 215 euro, mai mare decat cel al angajatilor din Romania. Statisticile poloneze arata ca salariul mediu al polonezilor din hoteluri si restaurante este de 2.340 zloti, circa 600 de euro lunar.

salarii

Chiar daca angajatii din hotelurile si  restaurantele din Ungaria sunt de asemenea pe ultimul loc in ierarhia nationala a salariilor, totusi veniturile lor nu se compara cu ale romanilor. Salariul mediu net este in Ungaria de 128.200 forinti lunar, respectiv 470 euro.

Serviciile din turismul romanesc au astfel putine sanse sa ajunga la standardele europene cata vreme salariile din domeniu sunt mai mici chiar decat cele din Bulgaria.

 

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302