Somelierul Anului 2010 in Romania

Somelierul Anului 2010 in Romania
person Horeca
access_time_filled

Somelierul Anului 2010 in Romania

Barmania2

In data de 16 noiembrie s-a desfasurat in cadrul Barmaniada 2010 etapa dedicata somelierilor, eveniment organizat de Barmania si Federatia Somelierilor din Romania. Etapa, a patra dintr-o serie de cinci, s-a desfasurat la Tonka Soul Cafe si a reunit zece dintre cei mai priceputi maestrii in tainele vinului, cunoscuti si sub denumirea de somelieri.

Barmania3

Concurentii au fost supusi pe parcursul zilei unui test teoretic, iar seara cei mai buni 7 participanti au concurat din nou, de aceasta data in finala. Misiunea lor nu fost deloc usoara, ei au trebuit sa recunoasca si sa descrie o bautura spirtoasa alba, una bruna, si trei tipuri de vin; corectarea la prima vedere a unui meniu de vinuri si servirea clasica a unui vin sau a unei sampanii. Recunoasterea si descrierea unei bauturi presupune analiza acesteia din punct de vedere: vizual, olfactiv si de gust. Vinul si bauturile spirtoase au fost evaluate de fiecare competitor in parte in privinta culorii, densitatii, aromelor descoperite, echilibrului gustativ, persistenta gustului, savoare si buchet.

Barmania7

Corectarea unui meniu atat ortografic, cat si prin felul in care a fost asezat in pagina a fost proba care i-a pus in dificultate pe competitori, acestia reusind ca din zece greseli, sa recunoasca cel mult sase. Ultima partea a probei a fost si cea mai spectaculoasa, punand la incercare aptitudinile competitorilor de a reusi sa faca servirea clasica, corecta a unui vin sau a unei sampanii pentru o masa de doua persoane. Lucrurile care au facut diferenta intre competitori au fost atat abilitatile tehnice de manevrare si deschidere a sticlei cat si descrierea produsului, stilul, prestanta si servirea.

Barmania1

Juriul a fost format din patru specialisti de marca din domeniu care au evaluat fiecare competitor in parte, atat ethnic, cat si degustativ. Echipa de jurizare a fost formata din Sergiu Nedelea, Presedintele Federatiei Somelierilor din Romania, Bogdan Nicolae, Presedintele Asociatiei Barmanilor Profesionisti din Romania, Valentin Ceafalau, redactor sef Vinul.ro si membru al juriului international de la Bruxelles alaturi de Marian Timofti, unul dintre cei mai cunoscuti somelieri din Romania. O implicare deosebita a avut-o somelierul Laurentiu Achim, vicepresedintele Federatiei Somelierilor din Romania, coordonatorul evenimentului si omul care a facut ca aceasta etapa de somelier sa aiba loc.

Barmania4

Castigatorul competitiei este Bogdan Todor din Cluj Napoca, care a fost urmat de Marjan Kukuneshoski si Sergiu Biris. Premiile competitiei au fost: 450 Euro, 250 Euro si 150 de Euro alaturi de vinuri de colectie oferite de sponsori. Punctele castigate de concurenti se vor aduna cu cele de la etapele trecute, iar in ultima etapa, cel care va reusi sa acumuleze cel mai mare numar de puncte dupa toate cele cinci etape, va fi desemnat barmanul anului.

Barmania6

Ultima etapa Barmaniada 2010, cea de Working & Exhibition Flair va avea loc pe data de 14 decembrie in Tonka Soul Caf©. in cadrul acestei etape va fi oferit si premiul Barmanului Anului 2010 in Romania.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302