Barometrul Turismului Mondial pe 2010 si perspective pe 2011 de la UNWTO

Barometrul Turismului Mondial pe 2010 si perspective pe 2011 de la UNWTO
person Horeca
access_time_filled

Barometrul Turismului Mondial pe 2010 si perspective pe 2011 de la UNWTO

Organizatia Mondiala a Turismului a lansat ieri Barometrul Turismului Mondial pe 2010 si perspectivele organizatiei pe 2011, in cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia deschiderii Targului International de Turism de la Madrid – FITUR 2011. Turismul international si-a revenit puternic in 2010, potrivit raportului, sosirile turistice internationale inregistrand o crestere semnificativa de 7% fata de 2009, ajungand la un numar de 935 de milioane. Industria turismului mondial se asteapta sa inregistreze cresteri semnificative si in 2011, insa intr-un ritm mai lent. Previziunile UNWTO pentru sosirile turistice internationale din 2011 indica o crestere de 4-5%.

turism international

„Marea majoritate a destinatiilor turistice din intreaga lume au raportat cifre pozitive in 2010, suficiente pentru a compensa  pierderile din 2009 sau sa le aduca cat mai aproape de acest obiectiv”, se arata in comunicatul de presa emis de UNWTO. Cu toate acestea, recuperarea sectorului turistic s-a produs la viteze diferite in functie de regiune si a fost determinata in principal de economiile aflate in curs de dezvoltare.

Asia, care a inregistrat o crestere a sosirilor turistice de 13% fata de 2009, a fost prima regiune care si-a revenit din criza, inregistrand cea mai puternica crestere in 2010. Sosirile turistice internationale au atins un record de 204 milioane in ultimul an, de la 181 milioane in 2009.

asia-montage

Africa a inregistrat o crestere de 6% in 2010, ajungand la un numar de 49 milioane de turisti straini, fiind si singura regiune care a inregistrat date pozitive in 2009, mentinandu-si cresterea si in 2010. Africa a beneficiat enorm de pe urma unor evenimente precum FIFA World Cup, in Africa de Sud.

Cifre duble s-au inregistrat in Orientul Mijlociu (+14/%), ajungand la 60 milioane de turisti. Toate regiunile din Orientul Mijlociu au inregistrat o crestere de 10% sau mai mult, se arata in raportul UNWTO.

in Europa recuperarea a fost mai lenta, cu o crestere de doar 3%, datorita intreruperii traficului aerian cauzata de eruptia vulcanului Eyjafjallajokull si a incertitudinii economice care afecteaza zona euro. Totusi, sectorul turistic a luat amploare din a doua jumatate a anului, iar cateva tari individuale au inregistrat cifre cu mult peste media regiunii. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru a aduce rezultate generale mai presus de pierderile din 2009.

europe-travel

Cele doua Americi (cu o crestere de +8% in 2010) au ajuns la un numar 151 milioane sosiri turistice internationale, revenindu-si din declinul din 2009, declin cauzat de dificultatile economice din America de Nord si de impactul virusului AH1N1.

Cu toate  acestea incasarile din turismul international nu au fost spectaculoase in 2010, spun expertii de la UNWTO. Printre pietele de top in ceea ce priveste veniturile din turism, se mentioneaza economiile in dezvoltare: China, Rusia, Arabia Saudita, si Brazilia.

„Favorizat de imbunatatirea conditiilor economice la nivel mondial, turismul international si-a revenit mai repede decat se astepta, din criza financiara si recesiunea economica din 2008-2009”, se mai arata in comunicat. in comparatie cu 2009, sosirile turistice internationale au crescut cu 6.7%, cu o crestere pozitiva raportata in toate regiunile. La nivel global, numarul sosirilor turistice a ajuns la 935 milioane, o crestere de 58 de milioane din 2009 si cu 22 de milioane mai mult decat nivelul de varf pre-criza din 2008 (913 milioane).

unemployment

„in timp ce toate regiunile au raportat o crestere in 2010 in sectorul turistic, economiile in dezvoltare sunt principalii factorii principali ai acestei cresteri. Recuperarea s-a produs mai lent in economiile avansate +5% si mai rapid in cele aflate in curs de dezvoltare + 8%.

Principala provocare a industriei turismului o reprezinta rata ridicata a somajului.Tendinta recenta de a introduce si a creste taxele pe calatorii, ca un mijloc de echilibrare a fondurilor publice, reprezinta o alta provocare pentru sector. „in timp ce intelegem pe deplin necesitatea unei consolidari fiscale, UNWTO va continua sa alerteze guverneele de faptul ca aceste taxe afecteaza serios capacitatea dovedita a turismului de a crea locuri de munca si a de a stimula cresterea economica”, a declarat secretarul general UNWTO, Taleb Rifai.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302