Spania interzice complet fumatul in restaurante si baruri

Spania interzice complet fumatul in restaurante si baruri
person Horeca
access_time_filled

Spania interzice complet fumatul in restaurante si baruri

incepand cu 2 ianuarie 2011, guvernul spaniol a interzis complet fumatul in restaurante si baruri, in locurile de joaca pentru copii si in curtile spitalelor si institutiilor de invatamant. Potrivit noii legi Anti-tutun, patronii de restaurante si baruri nu mai au voie sa creeze saloane speciale pentru fumatori. Denumita si „una dintre cele mai dure legi anti-fumat din lume”, noua Lege Anti-tutun loveste puternic in industria ospitalitatii din Spania, ai carui reprezentanti acuza reglementarile foarte dure, mai dure chiar decat in Irlanda unde oamenii pot fuma afara, iar in Spania este interzis chiar si in spatiile deschise, in unele cazuri.

Comunication fumar

Detinatorii de baruri si cafenele estimeaza ca aceasta noua lege va avea un impact major asupra evolutiei turismului in Spania. Multi dintre cei care lucreaza in turism si-au exprimat indoielile si grijile cu privire la aceasta noua lege, fiind convinsi ca majoritatea clientilor sunt fumatori care vin sa savureze o specialitate spaniola sau o cafea, fiind liberi sa fumeze oricand fara a fi nevoiti sa iasa in strada. Federatia Spaniola HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele) a insistat ca noua lege trebuie sa-si asume pierderea unor 140.000 de locuri de munca, din cauza scaderii vanzarilor in sector, intr-o tara cu traditie in fumat si cu o oferta turistica ce exploateaza acest sector.

tigara

in ceea ce priveste hotelurile, acestora li se permite in continuare sa-si rezerve 30% dintre camere pentru fumatori. Vicepresedintele Federatiei spaniole a hotelierilor, Jose Luis Guerra, acuza reglementarile dure, declarand ca”Guvernul a impus o interdictie totala, fara a tine cont de cifrele pe care le-am prezentat, fara un studiu riguros si obiectiv”. Acesta sustine ca barurile si restaurantele au fost afectate puternic de criza economica, acumuland 31 de luni de scadere a vanzarilor. Potrivit acestuia, legea va antrena o noua scadere de 5% a veniturilor restaurantelor, de 10% pentru baruri si de 15% pentru discoteci.

prohibido-fumar2

Argumentul a fost respins de Guvern si de majoritatea partidelor, care considera interdictia fumatului o chestiune de sanatate publica ce va evita mii de decese. Ministrul Sanatatii, Leire Pajin, a reamintit ieri ca in Spania se produc peste 50.000 de morti anual din cauza fumatului, din care 3.000 sunt decese cauzate de fumatul pasiv.

Noua lege spaniola este adoptata la sapte ani de la reglementarile dure promovate de Irlanda, prima tara europeana care a interzis tutunul in locurile publice. Exemplul a fost urmat, la scurt timp, de Italia, Scotia si Suedia. De asemenea, in acelasi an, fumatul a fost interzis in Grecia, Malta, Cipru, Liechtenstein, tarile baltice (Letonia, Lituania, Estonia), Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si Polonia. in Franta, o manifestatie de strada a impiedicat, in 2006, adoptarea legii care interzicea fumatul in baruri. Aplicarea normelor europene anti-tabac a continuat in 2007, cand fumatul a fost interzis in alte sapte tari. Astfel, in Belgia, Anglia, Danemarca, Finlanda, Irlanda de Nord, Franta si Ţara Galilor, in baruri si cluburi, nu se mai poate fuma. in anul 2008, tarile care vor interzice fumatul sunt Olanda, Germania, Luxemburg, Austria, Portugalia si Romania.

Unde va fi interzis fumatul in Spania:

– spatii publice inchise
– baruri, resturante, sali de petrecere
– parcuri pentru copii si zone de joaca pentru copii
– centre sanitare
– centre educative (inclusiv curtile acestora)
– aeroporturi
– cazinouri
– sali de jocuri
– sali de bingo

Unde se va mai putea fuma:

– terase
– spatii deschise
– stadioane
– coride
– alte spectacole sportive in aer liber
– cluburi private de fumatori
– hoteluri, hanuri, pensiuni (maxim 30% din local)
– inchisori
– centre psihiatrice
– rezidente de batrani
– spatii in aer liber din campusurile universitare.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302