Unde au petrecut romanii Sarbatorile de Iarna?

Unde au petrecut romanii Sarbatorile de Iarna?
person Horeca
access_time_filled

Unde au petrecut romanii Sarbatorile de Iarna?

Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a emis un comunicat de presa in care prezinta o statistica a numarului de turisti romani care au petrecut sarbatorile de iarna 2010, in statiunile de la noi, a destinatiilor preferate de acestia, dar si o statistica a numarului de turisti romani care au plecat in strainatate de Revelion si a tarilor preferate de acestia.

tab

Asadar, aproximativ 8.370 de turisti romani au petrecut sarbatorile de iarna in strainatate, in scadere cu 25% fata de anul trecut. Cele mai solicitate destinatii externe au fost: Austria, Bulgaria, Egipt, Grecia, Turcia si Franta. Potrivit FPTR, acestia au cheltuit aproximativ 4.199.500 Euro, in scadere cu 15.2% fata de anul trecut.

in ceea ce priveste Romania, cele mai solicitate statiuni din tara noastra au fost, ca de obicei, cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 98%. „Oferta de locuri de cazare este in continuare mult depasita de cerere, iar scaderea tarifelor cu 15%  fata de anul trecut, a facut ca hotelurile si pensiunile sa fie pline de Anul Nou in aceasta zona”, se arata in comunicatul de presa. Siin celelalte statiuni montane cererea a fost mare, ajungandu-se la un grad de ocupare de 85% din capacitatea de cazare.

faleza-iarna

Desi litoralul romanesc dispune de aproape 5.000 de locuri de cazare incalzite, aceasta destinatie nu a reusit sa atraga decat 700 de turisti, in scadere cu 12.5% fata de anul trecut.

Un alt segment solicitat a fost cel al marilor orase, unde au petrecut  trecerea in noul an, in hoteluri, pensiuni si restaurante, aproximativ 20.000 de turisti. in turismul rural au sarbatorit Anul Nou aproximativ 22.000 turisti.

Exista si o categorie de turisti, potrivit FPTR, care prefera sa-si petreaca Revelionul in Delta Dunarii, insa numarul acestora este in continua scadere, desi tarifele au fost foarte convenabile.

balneoclimaterice

La aceste cifre se adauga aproximativ 14.000 de turisti care au petrecut sarbatorile in diferite statiuni balneoclimatice, ceea ce inseamna o scadere cu 12.5% fata de anul trecut. Exista insa si turisti individuali care nu au apelat la servicii de turism organizat, dar numarul acestora nu poate fi apreciat.

Se observa ca in turismul intern tarifele au scazut cu 20-25% fata de anul trecut, in timp ce in turismul extern tarifele au scazut cu numai 10%. „Cu toate aceste reduceri de tarife, numarul turistilor a scazut la nivelul anului 2004”, se mai arata in comunicatul de presa. Cauzele principale ale scaderii circulatiei turistice prilejuita de sarbatorile de iarna din 2011 au fost, potrivit FPTR: scaderea puterii de cumparare si tarife inca mari fata de castigurile romanilor si perioada scurta de concediu din acest an (Craciunul si Anul Nou au fost in weekend).

austria iarna

Centralizarea de anul acesta a preferintelor romanilor de Revelion, se prezinta astfel:

  • Turism intern: aproximativ 78.100 turisti (in scadere cu 18.1% fata de anul trecut) care au cheltuit 74.519.896 lei (in scadere cu 40.1 % fata de anul trecut)
  • Turism extern: aproximativ 8.370 turisti (in scadere cu 20.2% fata de anul trecut) care au cheltuit aproximativ 4.199.500 Euro(in scadere cu 15.2% fata de anul trecut).

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302