Piaţa de vin din România: statistici şi aspecte problematice

Piaţa de vin din România: statistici şi aspecte problematice
person Horeca
access_time_filled

Cele mai recente statistici din industria vitivinicolă românească dar și aspecte problematice precum decalajul îngrijorător dintre importul și exportul de vin din România au fost prezentate pe 22 martie, în cadrul unei conferințe de presă consacrată Salonului Internațional de Vinuri VINVEST Timișoara (6-8 aprilie 2012).

productie

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, producția totală de vin din România în 2011 a fost de 4,05 milioane hectolitri, dintre care 2,16 milioane vin nobil. Cea mai mare producție de vin a fost înregistrată în Dealurile Moldovei, 1,49 milioane hectolitri.
În ceea ce privește importul și exportul de vin, România a exportat 7,59 milioane litri de vin în Uniunea Europeană, însă a importat 79,8 milioane litri de vin din UE, ceea ce arată un declaj foarte mare între importuri și exporturi. În țările non-UE, România a exportat 2,02 milioane litri și a importat din aceste țări 3,32 milioane litri.

import

Pe lângă informațiile despre piața de vin din România, în cadrul conferinței a fost prezentată și ediția a IX-a a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST, ale cărei noutăți sunt 2 evenimente de promovare a vinului în fața liderilor și formatorilor de opinie.
Salonul VINVEST Timișoara a fost și rămâne primul eveniment din România care promovează industria vitivinicolă, de la dop la etichetă, punând accent pe educarea gustului populației și a tehnicilor corecte de degustare, promovând totodată turismul viticol.
Salonul VINVEST reprezintă locul de întâlnire al producătorilor de vin cu serviciile conexe industriei vitivinicole, dar și locul unde iubitorii de vin pot cunoaște întregul proces de vinificație, unde publicului îi sunt prezentate, printre multe altele, secretele degustării și asortării vinului cu preparatele culinare.

Statistici despre piața vinului din România:

tabel2

tabel4

tabel6

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302