Au fost desemnați cei mai buni barmani mixologi din țară

Au fost desemnați cei mai buni barmani mixologi din țară
person Horeca
access_time_filled

Cei mai buni barmani mixologi din țară au fost desemnați la Barmaniada, marți, 19 noiembrie, în Club Fabrica. Într-o atmosferă antrenantă, concurenții și-au demonstrat în fața juriului de specialitate atât tehnicile impecabile, cât și creativitatea, în prepararea unor cocktail-uri ieșite din comun.

Aflându-se la cea de-a cincea ediție, Barmaniada a reușit și anul acesta să reunească barmani talentați, profesioniști renumiți, dar și pasionați ai domeniului de bartending. La etapa de Mixologie, toți cei prezenți au avut parte de o demonstrație de măiestrie și imaginație, lăsându-se încântați de culori, ingrediente și arome deosebite.

Câștigătorii

Alexandru Tudor a mixat cocktail-urile câștigătoare, obținând locul I și marele premiu în valoare de 500 Euro. El a preparat un Tiki Cocktail și o băutură concept, utilizând rețete proprii, care au reușit să-i pună în valoare creativitatea și rapiditatea. Pentru aceste băuturi, concurenții au folosit rom autentic cubanez, ale cărui arome au fost completate de sucuri din fructe proaspete și de alte ingrediente precum ciocolata, scorțișoara, vanilia, busuiocul sau chiar dulceața de portocale.

alexandrutudorlocul1

Locul II și premiul de 250 Euro au fost câștigate de Katalin Bene, care a uimit juriul prin originalitatea ingredientelor pe care le-a combinat, preparând băuturi deosebite. Rețete pline de culoare și imaginație a pregătit și Andrei Unguraș, ocupând locul III și primind 150 Euro. Competiția a pus la încercare nu numai talentul barmanilor în prepararea băuturilor, ci și creativitatea lor în crearea unor decoruri atrăgătoare ” hărți vechi, cufere de lemn și mașini în miniatură.  

KatalinBene

Surpriza serii a fost invitatul special, Stanislav Vadrna, cel mai apreciat barman mixolog la nivel internațional. El a venit din Slovacia pentru a fi alături de participanții Barmaniada, oferindu-le acestora informații despre drumul ce duce către o carieră de succes în domeniul bartendingului. „Fiți voi înșivă și exprimați-vă personalitatea cât mai bine atunci când vă aflați în spatele barului, transmiteți și celorlalți pasiunea voastră.”, a declarat Stanislav Vadrna, încurajând concurenții.

AndreiUnguras

Cocktail-uri concept inspirate din cultura cubaneză

În cadrul ultimei probe a etapei de Mixologie, Barmaniada 2013, concurenții au încântat juriul și publicul cu băuturi concept, pregătite după rețete creative, inspirate din tradiția romului cubanez.

Alexandru Tudor, câștigătorul locului I și al premiului de 500 Euro, a creat un cocktail aromat, cu baza Havana Club învechit de 7 ani. Pentru a potența aroma băuturii cubaneze, el a mai folosit vin alb de Porto, orange bitter și fresh de lămâie. Toate acestea au fost completate prin adăugarea unui sirop de zahăr. Alexandru a ornat cocktail-ul cu felii de ananas și cuișoare și l-a denumit Pasion de Cuba, pentru că fiecare ingredient reprezintă elemente ale vieții cubanezilor.

Concept_Cocktail_-_Alexandru_Tudor_Locul_I

Câștigătoarea locului II, Katalin Bene, a folosit rom Havana și ingrediente proaspete, homemade. Ea a combinat suc de lime cu suc de portocale și a balansat aromele ușor acide, adăugând scorțișoară și sirop de zahăr. Pentru complexitate, a mai folosit bitter de cafea, ce a conferit băuturii un gust amărui plăcut. Servirea cocktail-ului a fost, de asemenea, plină de creativitate, acesta fiind însoțit de o hartă veche a Insulelor Caraibe și de un Ford din 1955 în miniatură, o mașină întâlnită adesea pe străzile din Cuba.

Cel de-al treilea cocktail câștigător a fost un concept original al lui Andrei Unguraș, care a impresionat juriul, reușind să urce pe locul III al podiumului. Inspirația lui s-a regăsit în sucuri de fructe proaspete precum ananas, lime și merișoare. Caracterul puternic aromat al romului Havana Club a fost pus în valoare și prin sirop de vanilie. Decorat cu ananas și coajă de portocală, cocktail-ul a fost servit într-un pahar de lemn pentru un plus de originalitate.

Alte cocktail-uri preparate de concurenți au fost apreciate de public pentru creativitate și combinațiile neobișnuite de ingrediente. Dark Passion, un cocktail cu arome puternice de ciocolată neagră, a fost pregătit din sirop de afine, sirop de ciocolată amăruie, oțet balsamic, lime și pere caramelizate, alături de rom Havana Club. Tot pe bază de rom cubanez a fost și cocktail-ul inspirat din cântecul piraților, Deadman’s Chest. Pentru acesta, au fost mixate fresh de lămâie și de portocală, lichior de cacao alb, cafea și sirop de condimente homemade, care au completat aromele romului.

Juriul

Membrii juriului au urmărit cu atenție evoluția participanților, punctând stilul și corectitudinea tehnicilor, creativitatea rețelor, modul de prezentare a cocktail-urilor și carisma.

juriubarmaniadamixologie

Comisia de jurizare a fost formată din Stanislav Vadrna ” invitat special și președinte al juriului, Matt Highley ” fondator și manager al clubului Mojo, Mihai Fetcu ” barman profesionist și fondator al Bar D.O.M.E. din Brașov, Marjan Kukuneshosky ” Barmanul Anului 2009 și managing partner la Laborator Cocktail Bar, Costin Gache ” barman profesionist și participant la numeroase competiții de bartending, Bogdan Nicolae ” președintele Asociației Barmanilor Profesioniști din România și fondator Barmania.

Cea de-a cincea ediție Barmaniada va continua cu următoarele etape:
Entertainment ” 17 decembrie
Barista ” 21 ianuarie

BARMANIADA este cea mai complexă competiție anuală de bartending din România. Obiectivul ei este să dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului și să creeze o comunitate de barmani care să interacționeze și să facă schimb de experiență, punând din ce în ce mai mult accent pe evoluție în meseria lor. BARMANIADA se află la cea de-a cincea ediție. Deținătorii titlului de Barmanul Anului sunt: Marjan Kukuneshoski (Make) în 2009, Sergiu Biriș în 2010, Marian Porumb în 2011 și Alexandru Tudor în 2012.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302