Mişcări pe piaţa hotelieră clujeană

Mişcări pe piaţa hotelieră clujeană
person Horeca
access_time_filled

Piața hotelieră din Cluj va asista în perioada imediat următoare la inaugurarea a două hoteluri: Grand Hotel Italia (de 5 stele) care se estimează că va fi cel mai mare hotel din Ardeal și hotelul Ankatus (de 4 stele), ceea ce înseamnă apariția a 300 de camere de hotel noi, dar și săli de conferințe de 1500 de locuri. Ce părere au managerii de hoteluri din Cluj despre inaugurarea acestor noi unități și cum va influența apariția acestora pe piață, unitățile existente, având în vedere o viitoare redistribuire a clienților?
granditaliaImpactul pentru hotelurile existente va depinde de poziționarea pe piață a noilor jucători și de prețurile aplicate. „În primele câteva luni, mare parte din cota de clienți se va duce din curiozitate la noile unități, apoi se vor redistribui la fiecare dintre hotelurile existente. De obicei, mulți se întorc la unitățile la care obișnuiau să meargă, alții vor rămâne acolo dacă sunt mulțumiți de ceea ce găsesc”, a declarat Roxana Ghiran, manager al Grand Hotel Napoca, pentru Ziarul de Cluj. Cu 144 de camere funcționale și alte 20 care urmează să fie date în folosință, conducerea hotelului estimează pentru acest an un grad de ocupare mediu de peste 50%.
ankatusManagerul general al Golden Tulip Ana Dome din Cluj, Valeriu Bologa consideră că orașul are nevoie de hoteluri de calitate. „Un oraș cum este acesta are nevoie de cât mai multe hoteluri noi de calitate. Și altele care se află în construcție vor aduce un plus pentru Cluj. Pentru noi vor fi concurenți direcți, dar știm pe ce clienți fideli ne bazăm. Important este să îți menții serviciile la un nivel ridicat. Un atu al nostru este faptul că facem parte dintr-un lanț internațional, iar clienții din Vestul Europei se uită și la asta. Clujul are nevoie de hoteluri noi de 4-5*, sper să-și revină și piața și să fie loc de toată lumea”, spune Valeriu Bologa, general manager al Ana Dome. Potrivit acestuia, hotelul va avea în acest an un grad de ocupare de 70-75%.
Inaugurarea noilor unități vine și cu perspectiva creșterii numărului de clienți pentru hotelierii din municipiu, prin atragerea în Cluj a unor evenimente de mari dimensiuni ce pot fi găzduite de noile săli de conferințe. „A câta oară «se deschid» hotelurile acestea? Oricum, pe noi cele două inaugurări ne vor afecta în bine, ne vom consolida poziția pe piață. Nu există un hotel de mari dimensiuni și avem o poziționare bună, în zona centrală. Săli de evenimente de mari dimensiuni lipseau în Cluj, iar acestea au potențial de a atrage clienți. 500 de participanți la un congres nu pot sta în 100 de camere”, spune Călin Buzoianu, coproprietarul hotelului Opera Plaza, primul cotat la 5* în oraș.

constructiehotel

Noii competitori ar putea aduce și unele beneficii pentru ceilalți hotelieri, prin serviciile lansate pe piață, în special sălile de conferințe de mari dimensiuni, consideră directorul Best Western Topaz, Sorin Rădoiu-Leș. Dacă până acum deficitul de mari săli de conferințe a pus probleme organizatorilor de mari evenimente, deschiderea unor spații cu o capacitate de sute de persoane (Grand Hotel – peste 1.000) va aduce mai mulți clienți pe acest segment. „Clujul a pierdut tot felul de evenimente, organizate prin alte părți – în Brașov, pe litoral și în București – fiindcă lipseau sălile de mari dimensiuni. Dacă se deschid spații cu peste 1.000 de locuri, piața are de câștigat”, a menționat directorul Topaz.
„Deschiderile noilor hoteluri vor afecta gradele de ocupare ale celor din piață, în primul rând pe cei din aceeași categorie cu noii intrați, adică pe segmentul de 4-5*. Dar efectele se vor duce mai departe și la cele de 2-3*. Cât de mare va fi impactul depinde de evoluția economiei”, a amintit acesta. „Fiind primul hotel privat din Cluj, pe noi fiecare deschidere ne-a afectat. Clientul merge și în locul nou, încearcă, vede cum e și acolo, dar unii se întorc. Nu va fi ușor nici pentru noi, nici pentru noii operatori, care vor trebui să se străduiască să atingă un grad de ocupare care să facă afacerile profitabile”, spune Rădoiu-Leș. Chiar dacă gradul de ocupare se menține la nivel constant, afacerile hotelului au înregistrat scăderi din cauza diminuării prețurilor. Topaz estimează un grad de ocupare de 55-60% pentru 2011.
Grand Hotel Italia ar urma să se deschidă la final de iunie, conform estimărilor proprietarilor, și va fi cel mai mare din oraș. Hotelul va avea 206 camere. Vor fi amenajate săli de conferințe de 1.500 de locuri, restaurante, spa, club. Akantus, construit de EuroTrend, ar trebui să se deschidă în iunie. Unitatea a fost proiectată cu 100 de camere, spații pentru restaurant, baruri, grădină de iarnă, vinotecă românească și trei săli de conferințe

Sursa : Ziarul de Cluj

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302