Piaţa hotelieră din Capitală. Evoluţie şi previziuni

Piaţa hotelieră din Capitală. Evoluţie şi previziuni
person Horeca
access_time_filled

În luna iulie 2011 Bucureștiul număra peste 70 de hoteluri, însumând aproximativ 9000 de camere, iar numărul de camere va crește cu încă 4.3% în 2012, potrivit celui mai recent studiu de piață realizat de societatea financiară Jones Lang LaSalle România. De la începutul crizei economice activitatea de investiții în domeniul hotelier a fost una extrem de restrânsă, potrivit aceluiași studiu, ultimele tranzacții raportate fiind tocmai în 2009, când hotelul West City și hotelul Hello au fost achiziționate cu 12, respectiv 9 milioane de euro.
Piața hotelieră din Capitală, dependentă de turismul de business
Majoritatea hotelurilor sunt clasificate la 4 stele „ceea ce este firesc pentru un oraș cu o cerere ridicată pe segmentul business” se arată în raportul „Bucharest City Report, trimestrul II din 2011”.
marriottÎntre anii 2005-2008, inaugurarea hotelurilor noi a crescut într-un ritm rapid, numărul de camere dublându-se în această perioadă. În ultimii ani însă, multe din proiectele aflate în curs de dezvoltare au înregistrat stagnări din cauza problemelor de finanțare.
În 2011, două noi hoteluri, Europa Royale și Doubletree by Hilton își vor deschide porțile. Hilton va fi situat în piața Unirii și va fi inaugurat pe 17 august 2011, tot aici urmând ca Marriott să deschidă un Courtyard în 2013, potrivit aceleiași surse. 
Se așteaptă ca numărul de camere să crească cu încă 4.3% în 2012, respectiv 2.3% în 2013.
Cererea
După o oarecare creștere în 2007, numărul vizitatorilor a scăzut în 2008, pentru ca în 2009 să se prăbușească. „Dependența orașului de turismul de afaceri s-a concretizat prin vulnerabilitatea față de strategiile de reducere a costurilor adoptate de majoritatea corporaților. Cu toate acestea, în 2010 revenirea economiei în anumite țări a adus o cameraîmbunătățire în rândul turismului de afaceri, în special pentru orașele dependente de MICE (Meetings, Incentives, Conventions and Exhibitions), printre care și Bucureștiul”, se arată în studiul publicat la începutul lunii august.  Deși Bucureștiul este Capitala României, turismul de agrement nu este unul dominant aici.
Sosirile au înregistrat o creștere de 13%, iar înnoptările au urcat cu 8.1%. Până în martie 2011, sosirile și înnoptările și-au continuat consolidarea cu 16.5%, respectiv 12.6%.
Orașul și-a propus să găzduiească în 2012 pe noul stadion național finala Ligii Europene ceea ce ar trebui ca pe termen scurt sau mediu să atragă un număr mai mare de turiști.
Tarife
Efectele crizei economice au afectat piața hotelieră din București și au condus la scăderi substanțiale ale performațelor înregistrate în 2008 și 2009. „În ciuda îmbunătățirii gradului de ocupare cu până la 7.6% în 2010, hotelierii au redus tarifele cu până la 10.7% ceea ce a dus la o scădere a RevPAR CU 4.1%”, se mai arată în raport.
În luna mai 2011 gradul de ocupare a continuat să crească cu până la 7.2% însă operatorii au rămas precauți și au redus prețurile cu până la 1.3% comparativ cu primele 5 luni ale anului 2010. Cu toate acestea, RevPAR a început să arate semne de redresare și, raportat la întregul oraș, conform datelor disponibile până în acest moment, pare să înregistreze o creștere de 5.7%.
Previziuni
De la începutul crizei economice activitatea de investiții în domeniul hotelier a fost una extrem de restrânsă, cu toate că în perioada anterioară piața era mult mai axată pe dezvoltarea de noi proiecte, ceea ce reflecta o oarecare imaturitate a acesteia.
future-book-frontVolumele au atins apogeul în 2007, când 3 hoteluri au fost tranzacționate contra sumei de 62 de milioane de euro. În 2009 hotelul West City și hotelul Hello au fost achiziționate cu 12, respectiv 9 milioane de euro, acestea fiind totodată ultimele tranzacții raportate.
Finala Ligii Europene de fotbal din 2012 ar trebui să conducă la o îmbunătățire a infrastructurii orașului și a imaginii internaționale a României, aspecte care ar putea contribui semnificativ la atragerea de turiști și la încurajarea investițiilor pe piața hotelieră, potrivit raportului realizat de Jones Lang LaSalle.
Pe lângă secțiunea referitoare la piața hotelieră din București, raportul Bucharest City are mai multe capitole referitoare la Economie/Investiții, piața spațiilor de birouri, piața spațiilor comerciale, piața spațiilor logistice și piața spațiilor rezidențiale din București.

Articole Recomandate

Despre HORECA

Horeca.ro aduce zilnic în actualitate cele mai importante informaţii din industria ospitalităţii româneşti şi cea internaţională.

© 2015-2022 Horeca Romania. Toate drepturile rezervate.
ISSN 2286-1211 » ISSN-L 2247-8302